Pas op voor de berenklauw

De reuzenberenklauw kun je overal tegenkomen: bijvoorbeeld in de berm of in het park. Je kunt er mee in aanraking komen als je tijdens een potje voetbal een bal uit de bosjes wilt halen of als je lekker aan het spelen bent in het park. De berenklauw gedijt goed bij wat hogere temperaturen, waardoor we hem de afgelopen decennia steeds vaker tegenkomen in Nederland.

Gevaarlijk

Maar wat niet iedereen weet is dat de reuzenberenklauw best gevaarlijk kan zijn. Dat komt door het sap uit de berenklauw: komt je huid hiermee in contact, dan kun je daar (ernstige) brandwonden en zwellingen aan overhouden. “Als het sap van de plant in de ogen komt, kan je er zelfs blind van worden”, legt bioloog Arnold van Vliet uit aan RTL Nieuws.

Uit de buurt blijven

De reuzenberenklauw is des te gevaarlijker omdat veel mensen de risico’s niet kennen. Waar we van brandnetels wel weten dat we er uit de buurt moeten blijven, leggen we die link bij de onschuldig ogende berenklauw niet meteen. Het is ook niet de plant op zich die giftig is, maar de haartjes, waarin een stof zit waar je huid op reageert.

Mis

“Je merkt niet meteen dat het mis is, zoals bij een brandnetel”, zegt Arnold. “Het duurt een tijd voordat je het effect ondervindt. De stof wordt door zonlicht geactiveerd en de plekken die het veroorzaakt blijven nog jarenlang overgevoelig voor zonlicht.”

Voorkomen is beter dan genezen

Het beste wat je kunt doen als je dit wilt voorkomen: zorg dat je goed weet hoe de berenklauw eruit ziet en blijf er tijdens het sporten of spelen bij uit de buurt. Ben je toch met berenklauw in aanraking gekomen? Dan kun je volgens bioloog Geert Alkema het volgende doen:

  • Spoel meteen overvloedig met koud water.
  • Bedek je huid na het afspoelen tegen het zonlicht en blijf een week lang uit de zon.
  • Is er huidletsel te zien? Ga dan meteen naar je huisarts.
  • Heb je sap in je ogen gekregen? Spoel ze dan meteen uit met veel water en bel onmiddellijk je huisarts.
  • Heb je sap in je mond gekregen? Dit is nog gevaarlijker. Ga direct door naar de spoedeisende hulp.
  • En waarschuw ook even je gemeente dat er berenklauw groeit op een plek waar mensen komen.

Bronnen: RTL Nieuws en Nieuws.nl

Foto: Shutterstock

Publicatiedatum: 19-06-2016