Lange basketballers halen vaker de top

Bewegingswetenschapper Sanne te Wierike, verbonden aan ziekenhuis UMCG, deed onderzoek naar de vraag hoe het kan dat sommige basketballers de top wel halen en andere niet. Om antwoord te vinden op die vraag volgde ze de ontwikkeling van 99 jonge spelers (van 13 tot en met 19 jaar) van het Regionaal Trainingscentrum Noord tot volwassen basketballer (ouder dan 20 jaar).

Vijf seizoenen volgen

Sanne volgde de jonge basketballers gedurende een periode van vijf seizoenen. Om inzicht te krijgen in hun ontwikkeling verzamelde ze gegevens over de afmetingen en verhoudingen van hun lichaam. Ook nam ze twee keer per seizoen verschillende fysieke, technische en psychosociale testen af.

Prestatieontwikkeling

In totaal verzamelde Sanne zo 6.448 onderzoeksgegevens. Samen laten die voor het eerst zien hoe de prestatieontwikkeling van talentvolle basketballers in verschillende leeftijdscategorieën verloopt; oftewel wat je in huis moet hebben om een goede basketballer te kunnen worden.

Specialiseren

Eén van de conclusies van Sanne is dat spelers die worden geselecteerd voor een talentontwikkelingsprogramma vaak lang zijn in verhouding met hun leeftijdsgenoten. Ook zag ze dat spelers zich al vroeg specialiseren in één van de drie posities in het veld: guard, forward of center. Die positie bepaalt vervolgens hoe ze zich verder ontwikkelen.

Meer oog voor techniek

Volgens Sanne zouden trainers bij het selecteren van spelers voor een talentprogramma of een positie meer moeten kijken naar technische prestaties en minder naar kenmerken die te maken hebben met de afmetingen of verhoudingen van het lichaam. Ook geeft ze aan hoe hoog de basket volgens haar moet hangen om het spel zo goed mogelijk af te stemmen op de gemiddelde lengte van de spelers van het team.

Reflectie

Sanne raadt trainers ook aan om hun spelers te stimuleren om op hun eigen prestaties te reflecteren. Wil je als basketballer de top halen, dan zul je deze cruciale vaardigheid goed onder de knie moeten hebben.

Bron: Rug.nl

Foto: Shutterstock

Publicatiedatum: 07-06-2016