#JEKANHET: 21 pop-up atletiekbanen in Amsterdam

De 21 pop-uplocaties maken deel uit van de #JEKANHET-campagne. “We willen de inwoners van Amsterdam op een subtiele manier in aanraking brengen met atletiek”, vertelt programmamanager Matthijs Künzel van de gemeente Amsterdam. “We weten dat een evenement als het EK atletiek vooral de actieve mensen aanspreekt. Maar bij elk groot toernooi dat in de stad wordt gehouden, willen we juist ook proberen die andere groep die niet zo veel beweegt erbij te betrekken.”

Toegankelijk voor iedereen

De pop-up atletieklocaties blijven tot en met het EK, dat van 6 tot en met 10 juli plaatsvindt in het Olympisch Stadion en op het Museumplein, toegankelijk voor iedereen die zin heeft in een sportieve uitspatting. “De banen liggen niet alleen op speciale locaties als bij de Stopera of het IJ, maar juist ook in de wijken waar de sportparticipatie laag is”, zegt Matthijs.

Sprinten

Nu al worden de pop-uplocaties volgens Matthijs goed gebruikt. “Laatst kregen we een foto van een dame met een rollator die over een van de sprintbanen liep. Iemand anders twitterde dat hij zijn trein had gehaald dankzij de sprintbaan bij station Amsterdam Bijlmer Arena. En onlangs zat ik op een terras bij het IJ en toen zag ik kinderen uit de bakfiets van hun ouders springen om een wedstrijdje te sprinten.”

Permanente banen

De atletiekbanen en andere locaties zijn op het trottoir geschilde met een speciale graffiti die na drie maanden verdwijnt. Zijn de banen een succes, dan gaat Amsterdam wellicht kijken of ze op populaire plekken permanent kunnen komen.

Atletiektoer

De pop-upbanen zijn niet het enige side-event van het EK atletiek in Amsterdam. Zo is er ook een Atletiektoer die nog tot en met 10 juli door de stad trekt: een gave toer met opblaasbare en interactieve atletiekonderdelen waar jij op een leuke manier lekker actief kennis kunt maken met atletiek en je eigen skills kunt testen, bijvoorbeeld als het gaat om springen, werpen en sprinten.

undefined

Athletics School Champs

Ook is er op 6, 7 en 8 juli de Athletics School Champs, een leuke dag samen sporten met de andere kinderen van je basisschool bij één van de atletiekverenigingen in Amsterdam of Amstelveen. Daar hoort ook een bezoek aan het Olympisch Stadion bij, waar je de allerbeste atleten van Europa in actie kunt zien. Meedoen is gratis en je school kan zich inschrijven via deze link van Athletics School Champs.

Kennismakingstraject

Heb je de smaak te pakken na deze leuke introductie in de atletiek? Voor kinderen biedt een aantal verenigingen kennismakingstrajecten aan, waarbij je voor 10 euro acht weken mee kunt trainen. “We hebben dat bewust niet gratis gemaakt”, legt Matthijs uit. “Kinderen, en vooral hun ouders, ervaren op die manier op een laagdrempelige manier dat er voor het lidmaatschap van een sportvereniging contributie moet worden betaald. Als ze bereid zijn bij te dragen, dan is de kans groter dat ze daarna ook lid worden. Uiteindelijk is het onze bedoeling om mensen voor een langere tijd bij de sport te betrekken.”

Meer weten?

Wil je meer weten over waar de pop-upbanen te vinden zijn en wat er nog meer te doen is rond en tijdens het EK atletiek? Neem dan een kijkje op www.atletiek.amsterdam.nl.

Bronnen: Sport & Strategie en atletiek.amsterdam.nl

Foto header: Atletiek.Amsterdam

Foto inzet: Twitter / @TopsportAdam

Publicatiedatum: 29-06-2016