Inline-skaten: ga veilig op pad

Een lange, kaarsrechte weg ligt voor je. Ideaal om eens te kijken waar jouw maximale skatesnelheid ligt. Maar ineens ga je sneller dan je lichaam eigenlijk aankan, verlies je je evenwicht en lig je op de grond. Een paar flinke blauwe plekken of een meer ernstige blessure herinneren je nog wekenlang aan je valpartij.

Risico’s

Inline-skaten is erg leuk om te doen, maar het is ook een sport die – net als veel andere sporten – risico’s op blessures met zich meebrengt. En die ontstaan niet alleen als je harder gaat dan je eigenlijk aankan, maar bijvoorbeeld ook als je een bocht verkeerd inschat of een obstakel als een stoeprand niet op tijd ziet aankomen.

Eerste prioriteit

Belangrijk is dan ook dat je met goed materiaal op weg gaat. Skates die comfortabel zitten, zodat je genoeg grip op de ondergrond hebt en beschermd wordt tegen blessures, zijn binnen die uitrusting de eerste prioriteit.

Schoenen, wielen en remmen

Inline-skates bestaan uit drie onderdelen: de schoenen, de wielen en de remmen. Voor de schoenen is het belangrijk dat ze comfortabel zitten en je enkels voldoende ondersteunen. Voor de wielen geldt dat ze moeten passen bij de activiteiten die je op je skates gaat ondernemen. En wat de remsystemen betreft wordt de hielstop het meest gekozen. Ga voor een deskundig advies op maat naar een skate- of schaatswinkel in je eigen omgeving.

Beschermen

Schaatsbond KNSB adviseert je om daarnaast al je kwetsbare lichaamsdelen tijdens het inline-skaten goed te beschermen. Dat geldt niet alleen voor je hoofd – tijdens inline-skaten is het dragen van een helm verplicht –, maar ook voor je knieën, ellebogen en polsen. Ook hiervoor kun je in een skate- of schaatswinkel terecht.

Checklist

Als inline-skater is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan je voeding, kleding en het weer. De KNSB heeft daarvoor een checklist opgesteld, die vooral als je van plan bent langere tochten te skaten goed van pas zal komen. Dit is handig om onderweg bij je te hebben:

  • Drinken om je vochtbalans op peil te houden. Denk aan een bidon met water of sportdrank.
  • Eten voor nieuwe energie: bijvoorbeeld een banaan, een boterham of een energiereep.
  • Gereedschap: twee inbussleutels voor als er een schroef van je skate los trilt.
  • Zonnebescherming: een zonnebril (die je meteen ook tegen insecten beschermt) en zonnebrandcrème.
  • Enkele belangrijke spullen zoals een mobiele telefoon, een lijstje met noodnummers, je identiteitsbewijs en wat kleingeld.
  • Kleding die aangepast is aan de weersomstandigheden.
  • Een klein EHBO-setje waar op zijn minst blaarpleisters en een tekentang in zitten.

Bron: KNSB.nl

Foto: Shutterstock

Publicatiedatum: 03-06-2016