Handel goed bij een schaafwond

Een val tijdens het skeeleren, het wielrennen of een partijtje voetbal op straat: een schaafwond heb je zomaar opgelopen. Vaak is er dan eerst de opluchting: gelukkig dat je niks gebroken of verstuikt hebt. Een schaafwond valt meestal mee en kun je in dat geval zelf behandelen. Pas daarbij wel deze tips toe:

1. Geen contact met bloed

Zorg ervoor dat je niet in contact komt met bloed dat uit de schaafwond komt of andere lichaamsvloeistoffen. Doe als het kan wegwerphandschoenen aan en was je handen na het behandelen van je wond.

2. Spoelen met water

Spoel de wond onder de kraan met lauw stromend water of, als je onderweg bent, met ander water dat binnen bereik is. Je mag ook een niet-kleurend, waterig ontsmettingsmiddel gebruiken. Laat het water rechtstreeks op de wond stromen. Zo spoel je meteen het vuil uit de wond weg.

3. Goed drogen

Na het spoelen is het belangrijk dat je de wond en de omliggende huid goed droogt. Doe dat met een schone doek. Heb je een klein schaafwondje? Dan kun je die ook aan de lucht laten drogen.

4. Kompres

Is je schaafwond groter? Dek hem dan af met een niet-verklevend kompres, zodat er geen nieuw vuil, zand of ander materiaal bij kan komen.

5. Eerste hulp bij een bloeding

Soms is een schaafwond toch ernstiger, vooral als hij flink bloedt en je echt pijn voelt. Aarzel in dat geval niet en schakel meteen hulp in. Bel 112 of laat dat door iemand anders doen die in de buurt is. Druk zelf met je hand of een schone doek op de wond of laat dit door een ander doen tot de hulpdiensten er zijn. Blijf plat op de grond liggen als je voelt dat je kunt gaan flauwvallen door het vele bloedverlies. Bloed je uit je oor? Oefen dan geen druk uit, maar houd het oor vrij zodat het bloed eruit kan lopen.

6. Naar de huisarts

Is je wond niet ernstig genoeg om een ambulance te laten komen, maar wel groter dan onschuldig? Ga bij twijfel altijd langs je huisarts. Zit er veel vuil, aarde of zand in je wond? Dan kan deze besmet zijn met de tetanusbacterie. Mogelijk heb je dan een injectie tegen tetanus nodig.

Bronnen: Sportzorg.nl en Dokterdokter.nl

Foto: Shutterstock

Publicatiedatum: 12-06-2016