Cruyff Courts op zomertour langs azc’s

De Cruyff Foundation on Tour gaat deze zomer langs zes opvanglocaties, waaronder Maastricht, Weert en Cranendonck. Ook ligt er een Cruyff Court bij het azc in Heerhugowaard en is er vorige week een Schoolplein14 geopend bij het azc in Gilze-Rijen. Op zo’n schoolplein zijn lijnen en kleurvakken aangebracht zoals een goal op de muur, een stukje atletiekbaan en een speelcirkel, waardoor het plein kinderen veel meer uitdaagt om samen te spelen en te sporten.

In beweging brengen

De Cruyff Foundation wil hiermee een nieuwe doelgroep in beweging brengen: kinderen die recent in Nederland zijn aangekomen en die nu in een (tijdelijk) asielzoekerscentrum of vluchtelingenkamp wonen. Woonbegeleiders, sportmedewerkers en vrijwilligers van het azc krijgen een training zodat ook zij activiteiten kunnen organiseren voor de vluchtelingen, en vooral voor de kinderen.

Blijven sporten

Als het mobiele Cruyff Court op bezoek is geweest bij een locatie wordt er waar mogelijk een ‘Schoolplein14-coating’ aangelegd. Ook krijgt het azc een sport- en spelpakket, zodat het sporten niet tot die ene week beperkt blijft.

Extra afleiding

“Juist voor deze kinderen is de behoefte aan sport en spel groot, zodat ze hun zorgen even kunnen vergeten en weer kind kunnen zijn”, vertelt Niels Meijer, directeur van de Cruyff Foundation. “Asielkinderen zijn vaak getraumatiseerd. Ze hebben op hun reis de verschrikkelijkste dingen meegemaakt. Structuur en afleiding zijn dan belangrijk. In de zomer gaan de kinderen niet naar school en dan willen we deze extra afleiding bieden.”

Spelenderwijs de taal leren

Met hulp van de stichting Right To Play krijgen de kinderen de regels van het Cruyff Court uitgelegd: in het Arabisch én in het Nederlands. “Het is verbazingwekkend om te zien hoe snel die kinderen spelenderwijs de taal leren”, zegt Niels tegen De Telegraaf. Of hij hoopt nieuwe talenten van het niveau van Arjen Robben of Wesley Sneijder te ontdekken? “Natuurlijk hopen we dat we de talenten van voetballertjes naar boven halen, maar alle kinderen die meedoen zijn kanjers.”

Geweldig

“Wij weten dat de kinderen dit geweldig zullen vinden”, zegt Cora Rosenthal, woordvoerder van het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers. “De ervaringen in Heerhugowaard zijn zeer positief. Alle kinderen doen mee. Een prachtig initiatief.” Het project van de Cruyff Foundation gaat drie zomers duren en wordt financieel mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.

Bron: Telegraaf.nl

Op de foto: Het Cruyff Court bij het azc in Heerhugowaard

Publicatiedatum: 01-06-2016