Voorkomen is beter dan genezen: surfersoor

Anders dan de naam doet vermoeden zijn het niet alleen surfers die een surfersoor kunnen op lopen. Bij alle watersporten waarbij je veel contact met het water hebt moet je hiervoor uitkijken. Bijvoorbeeld bij zwemmen, waterskiën, kitesurfen, stand-up paddling, jetskiën en flyboarden.

Beschermingsmechanisme

Risicofactoren voor een surfersoor zijn veel in contact komen met wind en met water dat kouder is dan 20 graden. Je oor gaat zichzelf bij deze weersomstandigheden beschermen tegen factoren die irritatie geven in de gehoorgang. Daardoor ontwikkelt zich in die gehoorgang een botuitstulping.

Minder horen

Die botgroei in de gehoorgang zorgt ervoor dat je minder goed gaat horen en dat oorsmeer minder goed wordt afgevoerd. Gedeeltelijk is het krijgen van een surfersoor een kwestie van aanleg, voor een ander deel wordt het veroorzaakt door veel contact met het water.

Alarmsignalen

De aandoening ontwikkelt zich in vier fases. De eerste alarmsignalen doen zich voor in de tweede fase: water blijft vastzitten in je oor, je kunt niet alle gesprekken in één keer goed verstaan en hebt last van huidirritatie. Je krijgt dan vooral moeite om hoge tonen goed te horen. Vaak ga je ook schudden met je oor om het water eruit te krijgen.

Oorontsteking

Deze fase is nog niet echt zorgwekkend. Het is belangrijk dat je je gehoorgang, trommelvliezen en schedel warm houdt, want daardoor neemt de botgroei in de gehoorgang af. In de derde fase ligt een oorontsteking sneller op de loer. Je wordt gevoeliger voor wind en koud water. De botgroei in je gehoorgang neemt toe, waardoor je gesprekken nog moeilijker kunt volgen.

Chirurgische ingreep

In de vierde en meest ernstige fase van een surfersoor zit je gehoorbuis bijna helemaal dicht. Je kunt nu chronisch last krijgen van oorontstekingen en hoort heel slecht. De enige oplossing in dat geval is een chirurgische ingreep om botgroei in de gehoorgang te verwijderen. Dit is niet zonder risico’s, omdat het uitstekende bot dicht bij de aangezichtszenuw zit.

Blijvende gehoorschade

Het ‘wegfrezen’ van de botgroei door het oor aan de achterkant open te snijden brengt de minste risico’s met zich mee, maar je houdt er waarschijnlijk wel blijvende gehoorschade aan over, omdat de operatie heel dicht bij het slakkenhuis wordt uitgevoerd. Na de operatie ben je zeven tot tien weken zoet met het herstel.

Voorzorgsmaatregelen

Gelukkig hoeft het zover helemaal niet te komen, als je maar een paar goede voorzorgsmaatregelen neemt als je het water op of in gaat en als je er weer uit gaat. Denk aan:

  • Smeer je gehoorgang voordat je het water op gaat in met een natuurlijke olie. De olie beschermt je oor tegen de pijnlijke werking van zeezout op je huid en voert tegelijk vastzittend water en bezinksel af.
  • Surf, kite of sup met oordoppen in. Zo hebben wind en water geen vrije toegang tot je oor.
  • Spoel als je van het water af komt met schoon drinkwater het zout uit je oren.
  • Doe na het kiten of surfen een muts op zodat je gehoorgang weer op temperatuur kan komen.
  • Ga alleen watersporten als de watertemperatuur boven de 20 graden ligt. Bij 20 graden of kouder is de kans zes keer groter dat je een surfersoor krijgt dan wanneer het water warmer is.

Bron: Watersportverbondmagazine.nl

Foto: Shutterstock

Publicatiedatum: 25-05-2016