Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan Sport.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan Sport.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

De minister gaat de komende twee jaar bijna 600.000 euro uittrekken om de zwemvaardigheid en -veiligheid groter te maken. Dat werd onlangs bekendgemaakt op het congres ‘Dag van het Zwemonderwijs’ in Bunnik.

Zwemveilig

Met het geld wordt het Plan van Aanpak ‘Op weg naar een duurzaam zwemveilig Nederland in 2020’ van het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ, het Kenniscentrum Sport en het Mulier Instituut uitgevoerd. De bijdrage van de minister komt bovenop de investering die de zwembranche zelf al doet.

Meer inzicht

Het Plan van Aanpak is bedoeld om de zwemvaardigheid, en daarmee ook de eigen veiligheid, van kinderen en jongeren te vergroten. Met het plan moet er een einde komen aan de versnippering van de bestaande informatie over zwemonderwijs. Als ouder kun je daardoor bijvoorbeeld beter bepalen waar je kind het beste zwemonderwijs kan krijgen. Ook krijg je meer inzicht in de kwaliteit en prijs van een zwemdiploma.

Belangrijke thema’s

Er wordt vooral kennis verzameld rond belangrijke thema’s als zwemlessen, diplomazwemmen, zwemonderwijzers, fysieke en sociale veiligheid en de maatschappelijke waarde van zwemmen. Zo kun je als ouder bijvoorbeeld tips en goede voorbeelden verwachten om je kind te motiveren om te blijven zwemmen na het behalen van een zwemdiploma. Ook wordt onderzocht hoe lokale zwembaden samen met omliggende scholen en de gemeente optimaal aan de veiligheid van kinderen in zwemwater kunnen werken.

Onderbouwde antwoorden

Het Kenniscentrum Zwemmen, onderdeel van het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ, dat als opdracht heeft om iedereen in Nederland zwemvaardig en zwemveilig te maken, doet de coördinatie van het plan.

“Door meer onderzoek en het bundelen van bestaande praktijkkennis vergroten we de kennis in de zwemsector en helpen we beroepsopleidingen, zwemonderwijzers en zwemlesaanbieders om de kwaliteit van het zwemonderwijs verder te verbeteren”, vertelt Evert-Jan Hulshof, directeur van het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ. “Zo krijgen we onderbouwde antwoorden op vragen als ‘is turbozwemmen nou wel of niet goed voor de zwemvaardigheid’ en ‘wat is een goede leeftijd om te starten met zwemles’.”

Bronnen: Rijksoverheid en NPZ-NRZ.nl

Foto: Shutterstock

  • Datum: 05-05-2016
#Onderzoek #Financiën #Veiligheid

Lees ook