Karten, helemaal hot

RTL Nieuws constateerde eerder dit jaar al dat karten helemaal hot is, onder zowel jongens als meisjes. “Dat je zo hard kan, ook door de bochten”, vertelt een jonge karter over waarom de sport zo leuk is om te doen.

Stijging

Voor het eerst sinds jaren is ook het aantal wedstrijdraces in Nederland gestegen. Ons land telt nu 372 coureurs met een kartlicentie, elf procent meer dan vorig jaar. En ook voor een kinder- of bedrijfsfeestje is karten populair.

Kartlessen

Met karten kun je al jong beginnen: vanaf een jaar of vier mag je je eerste lessen volgen, zoals ook Max Verstappen deed. Je kunt daarvoor terecht op verschillende indoor en outdoor kartbanen om eerst eens een kart te huren en te ontdekken hoe leuk het is en hoe snel jij bent. Tijdens kartlessen bij een kartschool leer je spelenderwijs over veilig karten, racelijnen, theorie en nog veel meer. Als je met succes een centraal landelijk examen aflegt, krijg je je kartdiploma.

Wedstrijden

Vanaf je zevende verjaardag kun je ook in wedstrijdverband karten. Daarvoor heb je een kartlicentie van de KNAF, de autosportfederatie, nodig, net als natuurlijk een pak en een helm. Kijk voordat je begint met wedstrijdkarten goed in welke klasse je van start wilt gaan, want er zijn er nogal wat in deze sport: van instapklassen voor de echte beginners tot klassen waarin je strijdt om Europese en wereldtitels.

Niet goedkoop

Goedkoop is karten niet: 2.000 tot 3.000 euro per jaar ben je gemiddeld zeker kwijt als je het als serieuze sport wilt beoefenen. Een tip voordat je je volledig in het wedstrijdkarten stort: ga eerst eens bij een wedstrijd kijken en maak een praatje met rijders, begeleiders en teams. Zo krijg je een goed idee van wat er allemaal bij komt kijken en leg je wellicht ook nuttige contacten met een kartteam waarbij jij je aan mag sluiten en dat je veel werk (en kosten) uit handen kan nemen. 

Kartschool vinden

Op de website van de Knac Nederlandse Autosport Federatie vind je hier een overzicht van aangesloten kartscholen en erkende kartcircuits.

Bronnen: RTL Nieuws en KNAF

Foto: Shutterstock

Publicatiedatum: 19-05-2016