Hoe smart sport jij?

Ruim één op de drie Nederlanders van 18 jaar en ouder gebruikt een gezondheidstracker om zijn of haar sportprestaties in kaart te brengen. Twintig procent van de consumenten registreert met name zaken op het gebied van sport & bewegen, zo blijkt uit dit grootschalige onderzoek onder bijna 6.000 respondenten. Het meest populair zijn (de veelal gratis) applicaties op de smartphone of tablet: ruim de helft gebruikt die. Maar ook hartslagmeters en smartwatches winnen aan populariteit.

Binnen sport & bewegen zijn het meten van afstand/snelheid (67%) en het registreren van calorieverbruik (52%) het populairst. De app die hiervoor het meest gebruikt wordt, is Runkeeper: vier procent van de Nederlanders gebruikt deze sport-app. Naast Runkeeper zijn ook Samsung S Health, (2%) Apple Health (2%), Runtastic (1,5%) en Strava (1%) populair in Nederland.

Runkeeper domineert

Vooral hardlopers zijn fanatiek in het bijhouden van hun sportieve prestaties. De helft van alle hardlopers registreert zijn activiteit met apps of wearables. Meestal registreren zij hun hardlooprondjes met behulp van een gratis app op de smartphone (71%), maar voor velen is ook het sporthorloge inmiddels een vaste accessoire tijdens de trainingssessie (38%).

Van alle hardlopers maakt 35% gebruik van een hardloop-app. Runkeeper, dit jaar overgenomen door Asics, is het populairst: 18% heeft deze app op zijn smartphone geïnstalleerd. Daarnaast gebruikt één op de vijf hardlopers een sporthorloge om bijvoorbeeld ook de hartslag te monitoren. Garmin en Polar hebben samen de helft van die markt in handen.

Fietscomputers

Niet alleen hardlopers zijn fanatieke smart health-gebruikers. Andere sporten waarin veelvuldig smart health-producten worden gebruikt, zijn mountainbiken, wielrennen, wandelen en fitness.

Veel wielrenners registreren hun sportieve vorderingen graag met een app op de smartphone. Een kwart van hen gebruikt applicaties als Strava en Runkeeper. Fietscomputers zijn nóg populairder; deze worden door 30% gebruikt. Garmin en Polar domineren de markt met een gezamenlijk aandeel van 26%.

Toekomst

De verwachting is dat het gebruik van gezondheidstrackers de komende jaren fors gaat toenemen. Meer en meer Nederlanders zullen apps gaan gebruiken om hun vorderingen op beweeggebied bij te houden.

 

Bron: Multiscope

Foto: Shutterstock

Publicatiedatum: 21-05-2016