Haal groenten en fruit niet door elkaar

Niet iedereen is dol op groente. Maar als je dat compenseert door extra veel fruit te eten, geeft je dat al snel het gevoel dat je gezond bezig bent. En dat is ook wel zo, maar toch bevatten groente en fruit verschillende soorten vitamines en mineralen. Je kunt broccoli dus niet zomaar inwisselen voor een sinaasappel of komkommer voor een appel.

Veel koolhydraten

Een overeenkomst tussen groente en fruit is dat ze allebei voedingsvezels leveren. Een verschil is dat het gehalte vitamine B in fruit vaak lager is dan in groenten. Een pluspunt van fruit voor sporters is dat het veel koolhydraten en daardoor meer energie levert dan groenten. Daarom is bijvoorbeeld een banaan ook zo’n goed tussendoortje voor of tijdens je training.

Verschillende vitamines

Hiernaast zijn er ook verschillen tussen de verschillende soorten groenten en fruit. Het is daarom niet slim om alleen maar je lievelingsgroente te eten en andere groenten die je minder lekker vindt links te laten liggen. In de ene soort zitten bijvoorbeeld meer vitamines B en C en mineralen als kalium dan in de andere groentesoort.

250 gram groente

Nederland is één van de landen die aparte richtlijnen heeft benoemd voor de inname van groente en fruit. In de nieuwe Richtlijnen Goede Voeding van 2015 luidt het advies om elke dag ten minste 200 gram groente en 200 gram fruit te eten. In de nieuwe Schijf van Vijf is dat voor groente naar 250 gram gebracht.

Spreid je porties

Heb jij moeite met het eten van veel groente? Spreid je porties dan eens wat meer over de dag. Denk aan plakjes komkommer op brood, wortels als tussendoortje voor onderweg, een salade bij de lunch, champignons door je omelet, groente in je smoothie en een portie bij het avondeten. Of varieer in de manieren waarop je groente bereidt: koken, bakken, stomen, wokken, grillen, enzovoort.

Bronnen: Sportzorg.nl en Voedingscentrum.nl

Foto: Shutterstock

Publicatiedatum: 29-05-2016