Doe de Nationale Stresstest

Deadlines, files, een trein met vertraging, internet dat uitvalt, te veel afspraken in je agenda: stress ligt overal op de loer. Vaak zijn we ons niet eens bewust van alle stressvolle situaties in ons dagelijks leven. Maar ons lichaam merkt het maar al te goed, al was het maar omdat al die stressmomenten telkens voor een adrenalinestoot zorgen.

Twee scores

De Nationale Stresstest laat je ontdekken welke invloed stress op jouw gezondheid heeft en geeft je tips om te ontstressen. De gratis test is gelanceerd door hoogleraar cardiologie Leonard Hofstra, TNO en de Hart&Vaatgroep. Je krijgt twee scores: eentje die je stressniveau laat zien en eentje die aangeeft hoeveel kans je loopt op hart- en vaatziekten – twee scores die duidelijk met elkaar samenhangen.

Uitlaatklep

Daar komt nog bij dat stress een negatieve invloed heeft op je gewicht. “Mensen die zich gestrest voelen, zoeken meestal een uitlaatklep”, weet professor Hofstra. “Bijvoorbeeld eten of een sigaret opsteken. Dit zorgt voor een onmiddellijke bevrediging van je brein en daardoor voor een tijdelijke ontsnapping aan de stress, maar heeft uiteindelijk natuurlijk negatieve gevolgen voor je gewicht en daardoor je gezondheid.”

Essentiële factoren

Beter slapen, voldoende ontspannen, effectief bewegen en verantwoorde voeding kunnen je allemaal helpen om te ontstressen, maar we doen het te weinig. “Hoewel we weten dat het anders moet, lukt het ons nog steeds niet om gezond te eten, voldoende te bewegen en goed te slapen en te ontspannen”, weet Hofstra. “Terwijl dat dé essentiële factoren zijn voor een goede gezondheid.”

Gelukshormonen

Zijn jouw scores in de test aan de zorgwekkende kant? Ga dan in elk geval meer bewegen. Op Sport.nl schreven we eerder al over sporten als goede manier om stress kwijt te raken. Doordat je lichaam tijdens het sporten zogenaamde ‘gelukshormonen’ produceert, ga je je fijner voelen. Ook ben je tijdens het sporten even echt gefocust op je lichaam en zit je dus minder in je hoofd te piekeren.

Van yoga tot spinning

Niet alleen rustige sporten, zoals wandelen, zwemmen en yoga, zijn goed om te ontstressen. Voel je je hyper, dan past juist een actieve en intensieve sport als spinning of een balsport waarin je veel energie kwijt kunt goed bij jou. En wil je je afreageren, dan is een vechtsport een heel goed antistressmiddel.

De Nationale Stresstest doe je hier.

 

Bronnen: Slimlifestyle.nl en Sport.nl

Foto:

Publicatiedatum: 15-05-2016