Motivatie uit een lantaarnpaal?

Het klinkt raar, maar is echt waar. In een groot aantal Amsterdamse lantaarnpalen zijn kleine zendertjes opgehangen – beacons – die hardlopers via een app op de smartphone feedback geven op hun loopprestaties. Die feedback is gekoppeld aan specifieke momenten en locaties. De app meldt bijvoorbeeld wanneer je een beweegdoel hebt bereikt en of je vooruit bent gegaan, maar óók wanneer je op een goede plek bent om een warming-up of een paar rekoefeningen te doen.

Locatiegebonden

Daarmee onderscheidt deze app zich van alle andere sportapps, die lang niet zulke specifieke locatiegebonden feedback kunnen geven. Hoofdonderzoeker en sportpsycholoog Nicky Nibbeling over de gekozen technologie: “De locatiebepaling met beacons is veel nauwkeuriger dan met gps. We kunnen specifieke berichten doorgeven zoals over plekken in het park. Je kunt op specifieke plekken lunges doen. Dan verschijnt een pop-up in je scherm en met een doorlink krijg je een filmpje hoe je dat doet.” 

Informatie en agenda

Of het echt werkt, moet het onderzoek in Amsterdam uitwijzen. Maar de wetenschappers maken gebruik van de laatste wetenschappelijke inzichten op het gebied van motivatie. De app helpt sporters door verschillende fasen. Iets wat deze app onderscheidt van alle andere. Nicky: “De app is gemaakt rondom een groot stuk theorie, met name voor motivatie voor mensen die willen bewegen. Juist voor de groep mensen die niet regelmatig beweegt, kan de app een stimulans zijn. Als iemand nog niet beweegt dan moet je diegene vooral veel informatie geven over gezond bewegen, blijkt uit onderzoek. Ben je al begonnen dan blijkt dat een online agenda een goede tool is. Dan kan iemand tijden prikken en gaan mensen regelmatiger sporten dan wanneer ze zichzelf beloven om een paar keer per week te bewegen. Mensen ervaren door deze app al een eerste succes en dat is heel belangrijk.”

Experiment

Het experiment met de beacons maakt deel uit van het onderzoek BAMBEA (Bewegen in Amsterdam met Beacons) van de Hogeschool van Amsterdam (HvA), hogeschool Inholland en de Gemeente Amsterdam in samenwerking met de bedrijven Info.nl en Glimworm, de bouwer van de beacons.  Het onderzoek naar de technologie wordt uitgevoerd door studenten onder leiding van HvA-onderzoeker Joey van der Bie vanuit het HvA-lectoraat Digital Life van lector Ben Kröse.

Meedoen?

Woon je toevallig in Amsterdam-Oost, wil je meer bewegen en daarvoor wel de BAMBEA-app proberen? Doe dan mee aan het onderzoek en meld je hier op de website van de Hogeschool van Amsterdam aan.

Publicatiedatum: 30-04-2016