Laat het er niet bij zitten, neem de trap!

Afgelopen week vond de tiende Nationale Traploopweek plaats, georganiseerd door het Diabetes Fonds. Bijna 150.000 medewerkers van honderden bedrijven deden mee. En dat is mooi, want met zijn allen zitten we in Nederland veel te veel, maar liefst zeven uur op een dag. Sterker nog: wij Nederlanders zijn Europees kampioen zitten, niet echt een prestatie om trots op te zijn.

Diabetes

Inmiddels is duidelijk dat zitten net zo slecht is voor je gezondheid als roken. Veel zitten verhoogt ook de kans op diabetes type 2. Alle kleine beetjes extra beweging helpen, zoals staand overleggen, een lunchwandeling maken en dus traplopen. Stimuleer je als werkgever traplopen op het werk, dan heeft dat na twaalf weken al een positief effect op fitheid, gewicht en bloeddruk van je werknemers.

Overal

En traplopen kun je natuurlijk niet alleen op het werk doen, dat kan overal. Thuis, in appartementencomplexen en op tal van plekken buiten waar je trappen ziet. Het mooie van traplopen is dat het makkelijk is in te bouwen in je dagelijks leven en dat het niet lang duurt.

560 calorieën

Zo heeft twee minuten traplopen al een positief effect op je calorieverbranding. Met traplopen verbrand je ongeveer 560 kilocalorieën per uur. Dat zijn er meer dan je verbrandt met joggen: een halfuur joggen staat gelijk aan een kwartiertje traplopen.

Kleine beetjes helpen

Ga je op een dag vaker met de trap, dan is dat ook goed voor je gewicht, cholesterol en bloedsuiker. Korte momenten van bewegen helpen namelijk al om het metabool syndroom – de voorloper van diabetes type 2 – te voorkomen, zolang je bij elkaar opgeteld maar dertig minuten per dag beweegt.

Wil je ook van een professor horen hoe slecht zitten en hoe goed traplopen is? Bekijk dan deze video met Erik Scherder, ambassadeur van de Nationale Traploopweek.

Bron: Nationale Traploopweek

Foto: Shutterstock

Publicatiedatum: 17-04-2016