Een strakke buik zonder te bewegen

We hebben het hier over zogenaamde statische krachtoefeningen, ook wel isometrische workouts genoemd. Bij deze oefeningen span je je spieren wel aan, maar beweeg je ze niet; ideaal voor als je efficiënt wilt trainen. Apparaten of andere hulpmiddelen heb je niet nodig, met je eigen lichaamsgewicht maak je de oefening zo licht of zwaar als je maar wilt.

Plank

De welbekende plankoefening is een voorbeeld van zo’n statische krachtoefening. Ook al beweeg je tijdens het planken niet, na een halve minuut voel je je spieren echt wel branden. Ook aan squats, push-ups en lunges kun je een isometrische draai geven. Dat doe je door ergens midden in de oefening helemaal stil te gaan staan. Span al je spieren aan, zo hard mogelijk, en probeer geen millimeter te bewegen.

Houding

Bij deze oefeningen is je houding het allerbelangrijkste. Een verkeerde houding kan tot blessures leiden, terwijl het variëren van de hoek van je armen en benen ertoe leidt dat je je spierkracht verbetert. Het goed uitvoeren van de oefening is in het begin daarom belangrijker dan zo lang mogelijk volhouden. Begin eerst maar eens met vijftien seconden en probeer daarna langzaam op te bouwen.

Combineren en variëren

Zoals voor bijna alles geldt, zit de sleutel naar een echt strakkere buik vooral in variatie. Houd het dus niet alleen bij deze statische krachtoefeningen, maar zorg voor afwisseling in je trainingsvormen. Wil je een gespierde buik? Vergeet dan ook de dynamische krachtoefeningen – al dan niet met gewichtjes – niet. Wil je een paar kilo buikvet kwijtraken of een betere conditie opbouwen? Combineer je krachtoefeningen dan met cardiotraining zoals cardiofitness, hardlopen, spinning of zumba.

Bron: HLN.be

Foto: Shutterstock

Publicatiedatum: 05-04-2016