Doe mee aan onderzoek naar tekenbeten
Elk jaar vanaf april is het weer oppassen geblazen als je buiten sport: de teek is uit zijn winterslaap en klaar om zich vast te haken aan de kleding en de huid van mensen. Ben jij gebeten door een teek? Doe dan mee aan een onderzoek waarmee de ziekte van Lyme mogelijk sneller gediagnosticeerd en behandeld kan worden.
Vorig jaar gaven we je op Sport.nl al enkele tips om het oplopen van een tekenbeet tijdens het sporten te voorkomen. Zo hebben blote stukjes huid een enorme aantrekkingskracht op teken en kun je dus beter in een lange trainingsbroek gaan sporten dan in een korte broek of rokje. Ook is het slim om sportkleding in een lichte kleur te dragen, omdat je een teek daarop sneller ziet.
Verstopt op een grasspriet
Volgens Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit, ook betrokken bij de website www.tekenradar.nl, zitten teken niet alleen in struiken en bomen. “Ze zitten laag, bijvoorbeeld op de top van een grasspriet, en wachten tot ze zich kunnen vastklampen aan iets dat voorbijkomt”, waarschuwt hij tegenover de NOS. “Als dat mensen zijn, haken ze zich vast aan de kleding en zoeken van daaruit een plek waar ze bloed kunnen drinken."
Grieperig
Een tekenbeet kan vervelende gevolgen met zich meebrengen, zeker als je de teek niet binnen een dag opmerkt en verwijdert: je gaat je dan mogelijk grieperig voelen. Met alle verschijnselen die daarbij horen: hoofdpijn, vermoeidheid, spier- en gewrichtspijn enzovoort. Daarna kunnen de klachten ernstiger worden. Denk aan hartkloppingen, gewrichtsontsteking, gezichtsverlamming en zenuwpijnen.
Nieuwe Lyme-test
In Innatoss Laboratories, een diagnostisch lab in Oss, wordt gewerkt aan betere diagnostiek voor de ziekte van Lyme. “Momenteel is de diagnostiek ontoereikend om snel de ziekte te constateren. Daarom werken we in Oss aan een nieuwe Lyme-test”, vertelt Maarten van der Zanden van Innatoss Laboratories. “Hiermee kan een infectie sneller aan het licht komen.”
Vrijwilligers gevraagd
Een studie moet bewijzen dat de nieuwe methode werkt. “Daarvoor zoeken we van de lente weer vrijwilligers die net zijn gebeten door een teek en wat bloed af willen staan voor analyse”, vervolgt Maarten. “De studie kan leiden tot een baanbrekende verandering in snelheid waarmee we de ziekte van Lyme kunnen diagnosticeren en behandelen.”
Bloedonderzoek
In het onderzoek worden de afweerreacties in je bloed gemeten. “De reacties binnen twee weken na de tekenbeet worden vergeleken met die van vier en twaalf weken na de beet”, legt Maarten uit. “Daarvoor zijn drie bloedafnames nodig. We meten de reactie van de geheugencellen én de aanwezige antistoffen. Daarnaast wordt met korte vragenlijsten gekeken naar bepaalde ziekteverschijnselen. Bloedafname kan in heel Nederland plaatsvinden, dus er is altijd een locatie in de buurt.”
Aanmelden voor het onderzoek
Wil je meehelpen aan het onderzoek? Dat kan als je minder dan tien dagen geleden gebeten bent door een teek (die minimaal zestien uur heeft vastgezeten) en je sinds maximaal twee weken de kenmerkende rode ring hebt. Aanmelden kan via lymestudie@innatoss.com of 0412 700 530. Er wordt dan binnen twee dagen contact met je opgenomen.
Bronnen: Sport.nl, NOS en Tekenradar
Foto: Shutterstock
Publicatiedatum: 24-04-2016