Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan Sport.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan Sport.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Buitencode: natuur- en sportbeleving voor iedereen

Met deze ‘Buitencode’ willen de bonden en natuurorganisaties de omgang tussen de verschillende bezoekers van natuurgebieden op een positieve manier beïnvloeden, onder het motto: “Geef een ander de ruimte en bescherm de natuur waarvan je geniet!”

Begrip voor elkaar

Soms geeft het namelijk wrijving, al die bezoekers die samen van de natuur genieten, want niet iedereen heeft evenveel begrip voor de beleving van een ander. Dat beeld wordt bevestigd door de Grote Natuur Enquête van Natuurmonumenten waarin 43.000 mensen zich uitspreken over natuurbeleving. Bovendien is er bij deze groep weinig kennis over verantwoord gebruik van de natuur.

Veilig kruisen en oversteken

Zo heb je in de natuur veel kruisingen en oversteekpunten. Ga je daarop af, dan is het belangrijk dat je goed rekening houdt met elkaar en vaart mindert. Zeker wanneer je als ruiter in volle galop bent of als mountainbiker op hoge snelheid ligt, maar ook wanneer je als hardloper bijvoorbeeld een rustige wandelaar passeert. 

Gedragsregels

In de nieuwe ‘Buitencode’ worden een paar gedragsregels afgesproken:

  • Wees vriendelijk, geef elkaar de ruimte, en minder je vaart.
  • Voel je verantwoordelijk voor je eigen gedrag richting natuur en haar gebruikers.
  • Durf een ander aan te spreken op zijn gedrag.
  • Sportief bewegen in de natuur doe je veilig, draag bescherming.
  • Blijf op de paden en geef natuur de ruimte.

Voor iedereen

De Buitencode is er voor iedereen. De sportbonden en natuurorganisaties (Atletiekunie, NTFU, KNHS, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Landschappen, en mede mogelijk gemaakt door het actieplan Naar een Veiliger Sportklimaat) vragen bezoekers van natuurgebieden hiermee om anderen de ruimte te geven en de natuur te beschermen.

Positieve toon

“We gaan voor een positieve toon waarbinnen mensen elkaar aanspreken op hun gedrag, met humor en een high five”, melden zij gezamenlijk. “We laten daarmee zien dat iedereen kan blijven genieten van sporten en bewegen in de natuur. Juist door rekening te houden met anderen en respect te tonen voor mens en natuur.”

Ook deze leuke video laat je zien wat de Buitencode betekent: