Zit minder stil, pak vaker de trap
Volgende maand is het weer tijd voor de Nationale Traploopweek. Tijdens deze tiende editie is er extra aandacht voor de risico’s van veel zitten. Ken je deze risico’s, dan pak je vast wat vaker de trap!
De Traploopweek, georganiseerd door het Diabetes Fonds, vindt plaats van 11 tot en met 15 april. En er is reden genoeg om wat vaker de trap in plaats van de lift te pakken. Zo duurt traplopen niet lang en heeft twee minuten traplopen al een positief effect op je calorieverbranding. Ga je gedurende een dag vaker met de trap, dan heeft dit ook een groot effect op je gewicht, bloedglucose en cholesterol.
Alle beetjes helpen
Alle kleine beetjes helpen bij traplopen. Ook als je maar korte periodes beweegt helpt dat al om het metabool syndroom (de voorloper van diabetes type 2) te voorkomen. Pak je regelmatig dagelijks de trap, dan vermindert daarmee de kans op overlijden zelfs met 15 procent.
Veel calorieën
Met traplopen verbrand je plusminus 10 kilocalorieën per minuut en 560 kilocalorieën per uur. Dat zijn er twee keer zo veel als wanneer je gaat joggen, zelfs vijf keer zo veel als wanneer je de lift neemt en natuurlijk nog veel meer dan wanneer je de hele dag achter je bureau blijft zitten.
Gevaren
Dat weinig bewegen ongezond is weten we inmiddels wel, maar we staan lang niet altijd stil bij de gevaren van te veel zitten. Langzaam wordt echter duidelijk dat langdurig zitten een groot gezondheidsrisico is. Zit je elf uren per dag, dan loop je veel meer risico om vroegtijdig te overlijden dan wanneer je minder dan vier uren per dag zit.
Spieren niet in gebruik
Ook zijn er steeds meer aanwijzingen dat er een verband is tussen te lang zitten en een verhoogd risico op diabetes type 2, hart- en vaatziekten, depressie en bepaalde vormen van kanker. Waarschijnlijk worden de problemen bij te lang zitten veroorzaakt doordat je je spieren niet gebruikt. Daardoor vinden in je stofwisseling ongunstige processen plaats. Ook als je wel veel sport en aan de beweegnorm voldoet (30 minuten per dag bewegen), maar daarnaast veel zit, loop je een verhoogd risico.
Onbekend
Julianne van der Berg en haar collega’s van de Universiteit Maastricht ontdekten in hun onderzoek dat elk uur dat je op een dag zit, kan leiden tot een verhoogd risico op diabetes type 2 met 22 procent. Toch is er ook nog veel onbekend over de gevaren van veel zitten. Zo weten we nog niet precies na hoeveel minuten je van je stoel moet opstaan om gezondheidsrisico’s te voorkomen of na hoeveel minuten je daarna weer veilig kunt gaan zitten.
Onderbreken
Een veelgehoord advies is wel om elk halfuur het zitten even te onderbreken door in elk geval te gaan staan. Om een glas water te halen, even naar je collega verderop te lopen of wat papieren te kopiëren bijvoorbeeld. Of om wat vaker de trap te pakken, tijdens, maar ook buiten de Nationale Traploopweek.
Erik Scherder
Ambassadeur van de Traploopweek 2016 is wetenschapper Erik Scherder, die in deze video het belang van bewegen nog eens benadrukt:
Bron: Diabetes Fonds
Foto: Shutterstock
Publicatiedatum: 01-03-2016