Urban Chase: de stad als speelterrein

In het populaire AVRO-televisieprogramma Wie is de Mol? staan de deelnemers regelmatig voor een bijzondere uitdaging: niet alleen moeten ze fysieke en/of mentale opdrachten binnen een bepaald tijdsbestek voltooien, ook moeten ze vaak zelf nadenken op welke wijze ze dit gaan doen en met welke middelen. Fear Factor is een Amerikaanse spelshow, waarin het uithalen van stunts of beproevingen centraal staat. De Urban Chase combineert de elementen van beide programma’s in één sportevenement.

Vindingrijkheid vereist

Samen met een teamgenoot trek je, na een gedegen warming-up, de stad door om op twintig verschillende plaatsen opdrachten uit te voeren. Opdrachten die fysiek, mentaal, sportief en op informatie gestuurd zijn. Het parcours is hier – in tegenstelling tot de meeste sportevenementen – niet voor je uitgestippeld, waardoor enige vindingrijkheid van groot belang is. Bij de start krijg je namelijk enkel een papiertje uitgereikt waarop twintig cryptische omschrijvingen van de locaties vermeld staan. De organisatoren laten je verder in het ongewisse: “Ga maar zoeken, ga er naartoe en doe de opdracht op locatie!” De speurtocht is begonnen!

undefined

Samen met je teamgenoot ga je vervolgens zelf je route uitstippelen. De actieve sporters kunnen er voor kiezen om de hele Chase rennend af te leggen. In totaal pak je hiermee een looprondje van ongeveer twintig kilometer. Ben je iets minder fit? Pak dan wat vaker het openbaar vervoer en steek al je energie in het scoren van opdrachtpunten. Dit laatste moet je niet onderschatten: de opdrachten kunnen lichamelijk zwaar zijn, mentaal uitdagend en je compleet uit je comfortzone halen.

undefined

Diverse opdrachten

Eenmaal aangekomen bij een zogeheten ChasePoint start de opdracht. De opdrachten zijn daarbij zeer divers en krijg je pas op de dag zelf te horen. Zo maakten deelnemers aan de Urban Chase Groningen vorig jaar kennis met enkele bijzondere uitdagingen: Bubble-voetballen in het Oosterpark, ontsnappen uit een Escape Room in de Watertoren, abseilen op de Vismarkt, geblinddoekt lopen, paintballen, roeien, strips tekenen, het Scheepsvaartmuseum uitpluizen, boogschieten, American football spelen en nog wat andere activiteiten.

undefined

undefined

Om in de Urban Chase te kunnen finishen moet je een bepaald aantal opdrachtpunten voltooien. Je hoeft dus niet alles te doen. Kies wat je leuk lijkt en waarmee je je eigen grenzen kunt verleggen. Al met al duurt de Urban Chase gemiddeld tussen de vier en zes uur. De snelste Chasers doen er ongeveer drieënhalf tot vier uur over, waarbij het team dat het eerst met het verplichte aantal behaalde ChasePoints over de finish komt wint. Je kunt ervoor kiezen om het helemaal zelf te doen, maar samenwerken met andere teams is ook mogelijk. In het laatste geval leer je weer nieuwe mensen kennen en kun je onderling tips uitwisselen.

Urban Chases op 11 en 26 juni

Op zaterdag 11 juni zal de eerste Urban Chase van 2016 plaatsvinden in Utrecht. Twee weken later, op zondag 26 juni, verandert Groningen voor de tweede maal in één groot speelterrein. De stad kennen is niet nodig, maar geeft je wel een voorsprong op andere Chasers die er nog nooit geweest zijn. Je inlezen voor de Urban Chase is dus nooit verkeerd!

undefined

De Urban Chase is een laagdrempelig evenement dat toegankelijk is voor (bijna) iedereen. Jong en oud, sportief en minder sportief, iedereen die achttien jaar of ouder is kan meedoen. Fun staat daarnaast centraal bij de Urban Chase: niet alleen op de locaties is er muziek te horen, ook kunnen de Chasers nog nagenieten tijdens de afterparty bij de finish.

Meer informatie over het evenement is te vinden op www.urbanchase.nl.

 

Foto’s: Facebook Urban Chase

Publicatiedatum: 10-03-2016