Maakt een sensor op je racket de coach overbodig?

We hebben tegenwoordig bijna allemaal wel een app, een horloge of een ander slim apparaat dat onze sportieve activiteiten bijhoudt. Met de data die bedrijven verzamelen worden nu apps gemaakt die daadwerkelijk mensen coachen. Zo ontwikkelde Samsung een sportschoen die is uitgerust met sensoren en versnellingsmeters en die jou als gebruiker gedetailleerde informatie geeft over de manier waarop je fitnessoefeningen uitvoert of hoe je golfswing eruitziet.

Zepp Labs tilt het gebruik van data naar een nieuw niveau. Het Amerikaanse bedrijf ontwikkelde een sensor die je kunt gebruiken in diverse sporten. De Zepp-sensor is een klein apparaat dat je op je golfclub, tennisracket, honkbal- of softbalknuppel kunt doen en je bijna overspoelt met data.

Hoe werkt het?

Het apparaat is knalgroen van kleur en klein genoeg om tussen je duim en wijsvinger vast te houden. De sensor kan eenvoudig vastgeklikt worden op diverse sportmaterialen. Het analyseert onder meer de hoek waarin je bijvoorbeeld je golfclub of honkbalknuppel vasthoudt. Nadat je de sensor hebt aangebracht, download je de gratis applicatie op je smartphone of tablet. Het apparaat wordt dan gesynchroniseerd met de app via bluetooth. Daarna toont de app je alle informatie die de sensor doorgeeft. Analyseren van de data kan jou als gebruiker net die inzichten bieden die je verder kunnen helpen in de sport.

3D-technologie

Wat de sensor van Zepp onderscheidt van andere wearables is de geavanceerde 3D-technologie. Dat stelt de gebruiker in staat om zijn eigen beweging tot in detail en vanuit allerlei hoeken terug te kijken op een smartphone of tablet. Je ontvangt onder andere data over de snelheid waarmee je de beweging uitvoerde en instructies voor de volgende keer. Diverse topsporters maken al gebruik van de Zepp-sensor. Dat maakt het mogelijk om jouw tennisslag of golfswing te vergelijken met die van een professional. Hoe leuk is dat!

Stel: je bent een tennisser. Dan kan de Zepp-sensor een goedkope en eenvoudige manier zijn om je spel te verbeteren. Nadat je de sensor aan de onderkant van het handvat van je racket hebt geklikt en je de app hebt gekoppeld aan het apparaat, ontvang je informatie over de snelheid van je slag, de hoeveelheid spin die je aan de bal geeft, hoe groot je achterzwaai is, hoeveel tijd het kost om je racket van achter naar voren te brengen, en ga zo maar door. De gegevens worden direct naar de app geüpload.

Je hebt ook de mogelijkheid om je smartphone of tablet zo neer te zetten dat de camera jouw activiteiten op de tennisbaan filmt en je service in 3D analyseert. Je krijgt informatie over belangrijke aspecten in het tennis, zoals kracht en consistentie in je slagen. De app vertelt je precies hoeveel tijd je actief bezig was op de baan en hoeveel ballen je hebt geslagen. Daarnaast krijg je inzicht in je sterktes en zwaktes: Hoe vaak raakte je de bal precies op het juiste moment met je forehand, backhand en service? Hoe snel beweeg je je racket als je aanlegt voor een backhand en hoe lang duurt het voordat je racket de bal raakt op het moment dat je bal omhoog gooit om te serveren? Met deze informatie kun je tot in detail alle aspecten van je spel analyseren. Bovendien kun je video’s van wereldtopper Milos Raonic en andere professionals bekijken en de kunst bij hen afkijken.

undefined

Coach

De sensor vervangt eigenlijk de functie die een coach doorgaans heeft. Maar het zal waarschijnlijk alleen bij intensief gebruik dezelfde feedback geven als een trainer. Professionals uit de betreffende sporttakken (golf, tennis, honkbal en softbal) zijn zeer enthousiast. Scouts in het Amerikaanse honkbal maken al gebruik van Zepp om zo een nog beter beeld te krijgen van de kwaliteiten van een speler. In een artikel op de website van het Amerikaanse magazine Sports Illustrated wordt het zelfs “de toekomst van de scouting in honkbal” genoemd.

Vanaf een bedrag van zo’n 130 euro kun je aan de slag met een basispakket, dat je uiteraard naar believen kunt uitbreiden. Bekijk deze video voor alle mogelijkheden die Zepp te bieden heeft.

Tot dusver is de sensor alleen nog maar beschikbaar voor golfers, tennissers, honkballers en softballers. Maar het lijkt een kwestie van tijd voordat andere sporten volgen en je je eigen trainer wordt.

 

Foto: Zepp Labs 

Publicatiedatum: 05-03-2016