Laat je inspireren door competitive yoga

Hoewel competitive yoga heel nieuw en hip klinkt, is het waarschijnlijk al duizenden jaren oud, net als yoga zelf. Vermoedelijk werden in India, de bakermat van de yoga, toen al competities gehouden. Volgens de International Federation of Yoga Sports zijn de competities in hun huidige vorm zo’n 200 jaar oud.

Kampioenschappen

De sfeer bij competitive yoga is vriendschappelijk, iedereen bereidt zich in dezelfde ruimte voor op de wedstrijd. Niemand wil dat een ander valt, iedereen gunt elkaar de beste uitvoering van de poses. In Amerika zijn er in het hele land regionale kampioenschappen, waar honderden yogi’s aan meedoen en degenen met de hoogste scores – beoordeeld door een strenge jury – zich plaatsen voor de landelijke finale.

Wereldtitel

Competitive yoga kent ook een internationaal kampioenschap, waar deelnemers uit landen als Australië, Spanje, Mexico, Zwitserland, Chili, Engeland en Denemarken strijden om de wereldtitel. Er gaan zelfs stemmen op om van competitive yoga een olympische sport te maken. In Nederland kennen we yoga in competitievorm nog niet zo goed, maar wil je een keer samen met je medeyogi’s iets anders doen dan de vaste les? Dan zijn dit de regels.

Zes poses

De regels van competitive yoga zijn nogal eens veranderd, maar tegenwoordig geldt dat je zes poses moet aannemen binnen drie minuten, en dat je elke pose minstens drie seconden vast moet houden. Vier poses zijn verplicht: eentje waarin je naar voren buigt, eentje waarin je naar achteren buigt, een waar een stretchelement in zit en een met een twist. De andere twee poses mag je zelf uitkiezen.

Punten scoren

Voor iedere pose behaal je maximaal 10 punten, waarbij balans, concentratie, stabiliteit en ademhaling net als het uitvoeren van de beweging meetellen in je score. Hoe makkelijker jij een moeilijke pose eruit laat zien, hoe meer punten je verdient. De topscore is dus 60 punten – maar de hoogste score in Amerika staat op 42 punten en je doet het al heel goed als je er 30 weet te halen!

Bron: Racked.com

Foto: Shutterstock

Publicatiedatum: 10-03-2016