Freerunning voor beginners: tips & tricks
Springen over een bankje, een salto vanaf een dak: maak je kennis met freerunning, dan zien de moves er behoorlijk indrukwekkend uit. Misschien twijfel je of jij dat wel kunt. Maar eigenlijk is freerunnen een heel toegankelijke sport waarbij niets moet en alles mag. Stapje voor stapje durf je steeds meer en krijgt je zelfvertrouwen een flinke boost, zeker als je deze zeven tips toepast.
Bij freerunnen train je spieren in je hele lichaam. Doordat je goed moet focussen, is deze sport bovendien een goede uitlaatklep, bijvoorbeeld na een stressvolle dag op school of op je werk. Ben je er klaar voor? Zo begin je:
1. Start bij de basis
Laat die salto’s eerst nog maar even zitten en begin met zogenoemde vaults: basisbewegingen over obstakels. Het is goed om die eerst onder de knie te krijgen voordat je verder gaat.
2. Ken je grenzen
Jij kent je grenzen zelf het best en weet precies wat je wel en niet durft. Ga niet over je grenzen heen, veiligheid staat voorop!
3. Herhaal tricks
Hoe vaker je een trick herhaalt, hoe beter je erin wordt. Zo verleg je je grenzen in plaats van dat je eroverheen gaat.
4. Leer van de besten
Je kunt natuurlijk zelf blijven oefenen, maar je leert de tricks sneller van een zogeheten spotter die al wat verder is dan jij. Hij of zij kan je tips geven en je moves analyseren. In turnhallen en gymzalen worden regelmatig evenementen georganiseerd waar je in een veilige omgeving de fijne kneepjes kunt leren van anderen.
5. Sluit je aan bij de freerunning community
Freerunners vinden het leuk om elkaar te helpen. Loop je tijdens je parkour ergens tegenaan of wil je andere freerunners bij jou in de buurt leren kennen? Like dan de Facebook-pagina’s van Unity Freerun en van Free-run Nederland, waar je vragen kunt stellen en oproepen kunt posten voor het vinden van collega-freerunners.
6. Doe push-ups en pull-ups
Hoe sterker je lichaam is, hoe kleiner de kans dat je een blessure oploopt. Doe je in de sportschool of thuis regelmatig push-ups en pull-ups, dan profiteer je daarvan als je op een muur of dak wilt klimmen.
7. Veiligheid voorop
Kijk voordat je gaat rennen en springen goed of jouw oefenplek vrij is van glas, spijkers en andere materialen waaraan je je zou kunnen bezeren. Check vooraf ook even of muren en bankjes stevig genoeg zijn.
Bron: Asics
Foto: Shutterstock
Publicatiedatum: 18-03-2016