Doe elke dag de handstand

Oké, bij je eerste poging zal het je vast nog niet lukken om al meer dan een minuut op je handen te staan. Maar als je elke dag een paar minuten oefent, zul je zien dat je er steeds beter in wordt. Laat je dus niet afschrikken als jouw handstand niet meteen goed lukt, maar houd vol om de vijf voordelen van het doen van deze oefening zelf te ervaren.

1. Oersterk bovenlijf

Op je kop staan vraagt veel van je armen, schouders en bovenrug. Dat is meteen de reden waarom je als beginner al na een paar seconden je armen voelt trillen. Lukt het je om drie keer vijf tot tien seconden achter elkaar op je handen te staan, dan is dat al een heel knappe prestatie. Voel je dat je sterker wordt, dan kun je rustig gaan opbouwen tot een minuut.

2. Uitstekend evenwicht

Zeker als je de muur niet als steun gebruikt vraagt het heel wat controle over je spieren om stabiel op je handen te staan. Om te voorkomen dat je valt, maakt je lichaam constant kleine correcties. Oefen het maken van een ‘losse’ handstand door ’m eerst tegen de muur te doen en je voeten even in de lucht te laten zweven.

3. Sterkere buikspieren

Niet alleen je armen, schouders en bovenrug zijn flink aan het werk tijdens een handstand, ook je buikspieren moeten aan de bak om te zorgen dat je stabiel staat. Een handstand is ook goed voor je spieren in de onderrug, hamstrings (achterkant bovenbenen) en binnenste dijspieren.

4. Minder gestrest

Voel je je gestrest? Ga ook dan eens op je kop staan. De bloedtoevoer naar je hersenen geeft je meer energie en maakt je rustiger. Ook neemt de productie van het stresshormoon cortisol af. Door het doen van een handstand voel je je ook vrolijker en loop je op lange termijn minder kans op depressie en angsten. 

5. Rustig ademhalen

Doordat er bij een handstand meer bloed naar je bovenlichaam stroomt en de druk op je middenrif minder wordt, heeft deze workout ook een positief effect op je longen en ademhaling. Ook is de handstand goed voor je ruggengraat. 

Bron: HLN.be

Foto: Shutterstock

Publicatiedatum: 08-03-2016