Badminton: simpel, maar snel

Wist je dat badminton de snelste racketsport ter wereld is? Continu vliegt de shuttle van de ene kant van het net naar de andere. Geen moment heb je rust, voortdurend worden je snelheid, uithoudingsvermogen en explosiviteit getest en word je uitgedaagd om te reageren op wat je tegenstander doet. Doordat de bewegingen bij badminton zo kort, snel en technisch zijn, wordt elke spier aangesproken en train je tijdens een badmintonwedstrijd of -training je hele lichaam.

Badminton voor kinderen

Speel je als kind een potje badminton op school, op de camping of bij jou in de straat, dan probeer je samen de shuttle zo vaak mogelijk over te spelen. Begin je met Jeugd Badminton, dan gaat dat anders: dan probeer je jouw tegenstander te laten missen. Bij een badmintonvereniging leer je hiervoor allerlei snelle en technische bewegingen. Het leukste is om gelijk een potje mee te spelen als je gaat kijken bij een club. Zo weet je snel genoeg of badminton iets voor jou is.

Punten scoren

Punten scoren gaat bij badminton lekker snel. Komt jouw shuttle op de grond terecht op het speelveld van je tegenstander, dan levert dat meteen een wedstrijdpunt op en mag je nog een keer serveren. Als jij 21 punten hebt, dan heb je een game gewonnen, mits je dan minimaal twee punten meer hebt dan je tegenstander. Bij een stand van 21-20 wordt er dus nog even doorgespeeld om de winnaar te bepalen.

Leuke varianten

Badminton speel je niet alleen één tegen één, ook het dubbelspel is populair. Je kunt dat dubbelspel ook gemengd spelen, dus met in elk team één man en één vrouw. Varianten op badminton zijn speedminton, waarbij je speelt zonder net, en racketlon: een soort triatlon, maar dan voor balsporten. Je speelt daarbij een meerkamp van tafeltennis, badminton, squash en tennis.

Video

In deze video van Badminton Nederland vertellen oud-topspeelster Lotte Jonathans en anderen je ook nog even waarom badminton zo leuk is:

Vind een vereniging

Wil jij badminton spelen? Vind dan via de homepage van Sport.nl de badmintonclub die bij jou past.

 

Bronnen: Theflyingshuttle57, Jeugdbadminton Nederland en Badminton.nl

Publicatiedatum: 31-03-2016