Wielrenner, train je core stability
Nog een weekje en de meteorologische lente begint al. Tijd om er weer vaker op de fiets op uit te gaan. Wil je dit fietsseizoen extra goed voor de dag komen? Trap dan niet alleen veel kilometers, maar train ook je core stability.
Je hebt vast wel gehoord van core stability, maar wat is het ook alweer precies? In de beweegleer gaat men ervan uit dat alle spieren en gewrichten in je lichaam invloed op elkaar hebben. Dit wordt ook wel de kinetic chain genoemd. Een belangrijke rol hierbij is weggelegd voor de spieren rondom je romp: je diepe buik-, rug- en bilspieren.
Krachten opvangen
Deze spieren zorgen ervoor dat je bovenlichaam de krachten die op je onderlichaam komen goed kan opvangen, en vice versa. De spieren rondom het middelpunt van je lichaam, de core, zorgen zo voor stabiliteit, stability.
Stevig in het zadel
Zeker voor wielrenners is een goede core stability belangrijk. Je wilt tijdens het fietsen immers wel stabiel op je zadel zitten. Het is niet bewezen of je met een betere core stability harder of efficiënter gaat fietsen, maar wel dat je met een slechtere core stability minder goed gaat fietsen.
Oefeningen
Op de website Sportzorg.nl vind je een uitgebreide collectie met video’s waarin je uitleg krijgt over verschillende oefeningen voor je core stability. SMA Robic uit Amsterdam, gespecialiseerd in het trainen en begeleiden van wielrenners, heeft op basis van deze video’s twee oefenprogramma’s gemaakt die je zelf kunt volgen om aan je core stability te werken.
Bruggetje en beenhef
Je hebt de keuze uit een programma voor beginners of voor gevorderden. Beide oefenprogramma’s duren twaalf weken. In de video’s krijg je een goede uitleg van wat je moet doen, bijvoorbeeld tijdens het bruggetje, de plank, de fietscrunch en de gestrekte beenhef. Het programma is zo opgebouwd dat je na elke vier weken trainen een stapje verder gaat: door meer herhalingen van dezelfde oefening te doen of door de oefening langer vol te houden.
Stop bij een blessure
Loop je tijdens het programma een blessure op, stop dan met het doen van de oefeningen en neem contact op met een (sport)arts of (sport)fysiotherapeut. Je kunt dan mogelijk beter kiezen voor een op maat gemaakt programma.
Schema’s
Je kunt hier de schema’s voor het trainen van je core stability vinden.
Bron: Sportzorg.nl
Foto: Shutterstock
Publicatiedatum: 23-02-2016