Tip van de week: jonge vrouwen, leef gezond

Juist voor jonge vrouwen van 20 tot 40 jaar is gezond leven namelijk extra belangrijk. Hart- en vaatzieken staan in deze groep boven aan het lijstje van belangrijkste doodsoorzaken, en van alle hartinfarcten wordt negentig procent veroorzaakt door een ongezonde levensstijl.

Investeren

“Jonge vrouwen zouden daar juist in moeten investeren”, zegt Leonard Hofstra in een interview met BNR over een gezonde levensstijl. De cardioloog vond in zijn onderzoek dat jonge vrouwen gemiddeld 1,2 stuks fruit en 117 gram groenten per dag eten. Dat is een stuk minder dan de 2 stuks fruit en 200 gram groente die het Voedingscentrum per dag aanbeveelt.

Druk leven

Leonard denkt dat het te maken kan hebben met het drukke leven van veel jonge vrouwen. “Ze zijn bezig met het stichten en opvoeden van een gezin en daarnaast een carrière op te bouwen. Dan kan het lastig zijn een gezonde levensstijl vol te houden. Deze groep vrouwen is heel gevoelig voor gezondheidshypes, maar blijkbaar hebben die hypes weinig effect.”

Makkelijke verbeteringen

Voel jij je aangesproken door de conclusies uit het onderzoek? Kijk dan eerst eens hoe je makkelijke verbeteringen aan kunt brengen: eet meer fruit als tussendoortje in plaats van iets ongezonds, pak vaker de fiets in plaats van de auto en plan sporten in op een vaste dag en tijd in de week. Vergeet ook niet om tijd voor jezelf te maken, juist als je gestrest bent. Plan tijd in om lekker in bad te gaan, bij te kletsen met vriendinnen of te gaan shoppen.

Ook bij mannen kan het beter

En mocht je denken dat de mannen het een stuk beter doen: ook bij hen is er nog wel het een en ander voor verbetering vatbaar. Uit het onderzoek blijkt dat mannen gemiddeld 1,1 stuks fruit en 127 gram groenten per dag eten, ook te weinig bewegen en bovendien meer roken dan de vrouwen.

Bronnen: BNR en Voedingscentrum

Afbeelding: Shutterstock

Publicatiedatum: 07-02-2016