Vijf onbekende zaalsporten voor ontdekkers

Bossaball

Voetbal, volleybal, gymnastiek en capoeira: al die sporten komen samen in bossaball, een spectaculair balspel waarin twee teams het tegen elkaar opnemen op een opblaasbaar speelveld met een trampoline aan beide kanten van het net. Het bossaballveld kun je zowel binnen als buiten opzetten. Het doel van jouw team is om de bal op de grond te krijgen op het speelveld van je tegenstander. Met een smash vanaf de trampoline scoor je driedubbele punten. Het team dat in een wedstrijd de meeste punten maakt, wint. De sport is nieuw, hip en vooral anders dan wat de jongeren gewend zijn. Muziek is een vast onderdeel en er is veel gezelligheid in een relaxte sfeer. Zien hoe het eraan toegaan bij bossaball? Deze compilatievideo ging vorige maand viral. Meer info vind je op de Facebookpagina van Bossaball Netherlands en op deze site.

Floorball

Floorball is een mix van bandy en zaalhockey. Door de makkelijke spelregels kan iedereen aan deze snelle balsport meedoen. Je speelt met gewone schoenen, sticks van kunststof en een harde plastic bal met gaten. De floorballkeeper zit op zijn knieën. Zoals bij vele balsporten is het ook hier de bedoeling de bal zo vaak mogelijk in de goal van de tegenstander te krijgen. Meer weten over floorball? Hier op Sport.nl vind je meer info.

Padel

Padel (zie headerfoto) is in Spanje al populairder dan tennis, maar in Nederland kennen we deze racketsport die meestal in dubbels wordt gespeeld nog niet zo goed. Bij padel is het de bedoeling de bal over het net op de speelhelft van je tegenstander te slaan zonder dat de bal eerst één van de wanden raakt. En daarbij moet je dan ook nog voorkomen dat de tegenstander de bal terug kan slaan. Gaat de bal via de grond naar een van de wanden, dan blijft hij in het spel. Bij padel is tactiek en goed nadenken daardoor minstens zo belangrijk als fysieke kracht. Voor informatie over padel kun je terecht op de website van de Nederlandse Padelbond.

Cyclobal

Cyclobal of fietsbal kun je het beste omschrijven als een variant op voetbal op de fiets. Op een speciale fiets speel je de bal met het voor- of achterwiel of met je lichaam, maar niet met je handen en voeten. Een team bestaat uit twee personen, waarbij je afwisselend keeper en veldspeler bent. In Nederland kun je cyclobal bij slechts één vereniging spelen, bij KWV De Heidebloem in Heerlerheide.

Sepak takraw

Deze balsport die in Zuidoost-Azië razend populair is wordt wel omschreven als voetbal-volleybal op een badmintonveld of als ‘Kung Fu voetvolleybal’. Wil je deze sport beoefenen, dan komt een beetje lenigheid goed van pas. Je mag de bal namelijk niet met je handen aanraken, alleen met je hoofd, schouder, knie en voet. Het woord ‘takraw’ betekent in het Thais gevlochten bal; en dat is dan ook het object dat je over het net op de speelhelft van je tegenstander moet zien te krijgen (zie de foto).

undefined

In Nederland werd in 2013 voor het eerst een Open NK sepak takraw gehouden. Een officieel team kent Nederland echter nog niet. Wil je het eens zien? Zoek dan op Youtube naar filmpjes met als zoekterm ‘Sepak Takraw’: genoeg te vinden.

Kortom

Ben je een ontdekker en op zoek naar een nieuwe uitdaging en vernieuwing? Heb je geen zin (meer) in handbal, korfbal of een andere bekende zaalsport? Wil je weleens wat anders proberen? Verdiep je dan eens in deze sporten. Misschien is er iets voor je bij!

Bronnen: Ze.nl, Wikipedia.nl, KWV De Heidebloem en Dichtbij.nl

Foto’s: Shutterstock

Publicatiedatum: 13-02-2016