Tip van de week: vergroot je hersenen door te sporten

Dat blijkt uit een nieuwe studie waarin 1.583 mensen (zonder hart- of hersenklachten) op een loopband renden en dat zo lang mogelijk moesten volhouden. Ging hun hart te snel slaan, dan moesten ze stoppen met hardlopen.

Hersenscan

Dezelfde groep mensen moest de oefening op de loopband twintig jaar later herhalen, waarbij door de onderzoekers een scan van hun hersenen werd gemaakt. Bij de deelnemers die het hardlopen goed konden volhouden, en die dus een goed uithoudingsvermogen hadden, waren de hersenen aanzienlijk groter dan bij degenen die minder lang door konden rennen dan bij de eerste test van twintig jaar geleden.

Kleinere hersencapaciteit

De onderzoekers zagen ook dat de mensen bij wie de bloeddruk en hartslag tijdens de oefening op de loopband flink stegen, meestal een kleinere hersencapaciteit hadden. Omdat bij de eerste test geen hersenscan werd gemaakt, kunnen de onderzoekers niet met zekerheid zeggen of hun hersenen in de loop van de tijd kleiner zijn geworden, maar het lijkt er wel op.

Beste leeftijd

Op welk punt in je leven sporten nu precies de meeste invloed heeft op je hersencapaciteit durven de onderzoekers nog niet te zeggen. “We kunnen op basis van onze studie niet zeggen of fitness op middelbare leeftijd het belangrijkst is of juist op latere leeftijd”, zegt Nicole Spartano, één van hen. “Maar het ligt voor de hand dat het op beide momenten belangrijk is.”

Averechts

Riekie van Nies, hoofd voorlichting van de Hersenstichting, waarschuwt wel dat het weinig zin heeft om, als je nu op middelbare leeftijd bent en je lichaam en hersenen in een betere conditie wilt brengen, ineens als een dolle te gaan sporten. “Sterker nog, dat werkt eerder averechts”, zegt ze tegen RTL Nieuws.

Schade

Als je plotseling fanatiek gaat sporten terwijl je niet zo’n goede conditie hebt, en ook nog een hoge bloeddruk, dan moeten je hersenen namelijk ineens nog meer bloed verwerken. En daar zijn ze niet op berekend. “Dat veroorzaakt microscopische schade waar je op korte termijn geen last van hebt. Maar we zien dat het op lange termijn de krimp van de hersenen bevordert”, legt Riekie uit.

Rustig aan beginnen

Wil je toch meer gaan bewegen vanwege de mogelijk positieve invloed op je hersenen, begin dan rustig aan: bijvoorbeeld met eerst drie keer per week een wandeling van een halfuur in plaats van meteen elke week drie keer een uur hardlopen, of met fitness onder begeleiding in plaats van in je eentje aan de slag te gaan in de sportschool.

Bronnen: Time.com en RTL Nieuws

Afbeelding: Shutterstock

Publicatiedatum: 28-02-2016