Van welke fruitsoorten val je af?
Eet je gezond om af te vallen? Dan hebben we goed en slecht nieuws voor je. Het slechte nieuws: een wondermiddel om snel en voor altijd kilo’s kwijt te raken bestaat niet. Het goede nieuws: er zijn wel degelijk fruitsoorten die je kunnen helpen om op gewicht te blijven, of zelfs een paar kilo kwijt te raken. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de universiteiten van Harvard en East Anglia.
De wetenschappers pakten dit onderzoek grondig aan: gedurende 24 jaar volgden ze 124.086 mensen, verdeeld over drie studies. In de studie stond het verband tussen het gewicht van de deelnemers en hun consumptie van fruit en groenten dat rijk is aan flavonoïden centraal. Flavonoïden zijn antioxidanten die van nature aanwezig zijn in plantaardige voedingsmiddelen. Vaak is de kleur van groenten en fruit afkomstig van flavonoïden.
Verband
De wetenschappers ontdekten in hun onderzoek een verband tussen een hogere consumptie van flavonoïden en op gewicht blijven, of zelfs wat gewicht kwijtraken. Het verband was te zien bij deelnemers van alle leeftijden en zowel bij mannen als bij vrouwen. “Eén enkele portie van deze vruchten per dag kan al een belangrijke impact hebben op de gezondheid”, constateren de onderzoekers.
Bosbessen
Nu ben je vast nieuwsgierig in welke soorten fruit die flavonoïden het meest zitten. In het onderzoek bleek dat bosbessen het grootste effect hebben, omdat deze fruitsoort de grootste concentratie flavonoïden bevat. Ook pruimen, appels, peren, aardbeien en druiven scoorden goed.
Advies van het Voedingscentrum
Ook het Voedingscentrum geeft je, los van de gezondheidseffecten van flavonoïden, het advies om veel fruit te eten, volgens de Schijf van Vijf. Wel raadt het Voedingscentrum je af om nu maar te zorgen dat je zo veel mogelijk van deze flavonoïden binnenkrijgt, bijvoorbeeld in de vorm van voedingssupplementen of producten met toegevoegde flavonoïden. Dat kan mogelijk schadelijk zijn, waardoor je het maar beter veilig bij bosbessen, pruimen, appels en de andere fruitsoorten kunt houden.
Bronnen: British medical journal, Voedingscentrum
Foto: Shutterstock
Publicatiedatum: 15-02-2016