Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan Sport.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan Sport.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Avocado: een vet gezonde vrucht

Vet is niet fout. Je lichaam heeft juist vet nodig voor allerlei belangrijke processen. Maar dan wel de goede vetten. En laten die nou net in avocado’s zitten. Die zijn namelijk rijk aan bètasitosterol, een stofje dat het overtollige slechte cholesterol afvangt en het goede cholesterol verhoogt.

Dikmakers

Hoewel veel mensen van avocado’s denken dat ze dikmakers zijn, kun je ze gewoon blijven eten als je probeert wat kilo’s kwijt te raken. Blijf je met mate de goede vetten eten, dan gaat het verliezen van gewicht namelijk net zo hard als wanneer je voor een vetarm dieet kiest.

Vitaminen en mineralen

Avocado’s bevatten bijna drie keer zo veel mineralen als de meeste andere vruchten. Verder zijn het echte vitaminebommetjes. Ze zijn een bron van vitamine A, B1, B2, B6, C, E, foliumzuur en magnesium. Avocado’s zijn ook rijk aan kalium, dat je beschermt tegen een hoge bloeddruk. Verder heeft de vrucht een positief effect op de productie van insuline, waardoor de kans dat je suikerziekte krijgt afneemt.

Sneller herstel

Avocado’s kun je goed eten voor een training of als je een wedstrijd op het programma hebt staan. Doordat ze snelle koolhydraten en eiwitten en veel mineralen bevatten, herstel je na het sporten sneller als je vooraf een avocado eet. De antioxidanten in deze vrucht gaan bovendien spierschade tegen.

Variatie met avocado’s

De avocado is een vrucht die je op verschillende manieren kunt eten. Als los tussendoortje, als gezond broodbeleg of in een salade bijvoorbeeld. In een avocado zit een grote pit die je gewoon kunt eten. Het vruchtvlees smaakt een beetje nootachtig. Tot slot worden avocado’s vanwege hun voedende eigenschappen ook gebruikt in maskers, gemengd met een beetje yoghurt, honing en citroensap. Ook als je je huid of haar een oppepper wilt geven, bijvoorbeeld na een zware wedstrijd door de regen, de kou en de modder, kun je deze veelzijdige vrucht dus goed gebruiken.

Bronnen: Gezondheidsnet, Leontien.nl en Voedingscentrum

Foto: Shutterstock