Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan Sport.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan Sport.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Teff komt oorspronkelijk uit Ethiopië, waar het meer dan 5.000 jaar geleden al werd gegeten. Tegenwoordig wordt het ook verbouwd in andere landen, onder meer in Nederland. De graankorrels zijn ongeveer even groot als zandkorrels. Van teff wordt meel gemaakt, waar je vervolgens bijvoorbeeld weer brood en koekjes van kunt maken, maar ook pannenkoeken en pizza’s. Omdat teff geen gluten bevat, is het ook geschikt voor mensen met glutenintolerantie.

Vol gevoel

Teff bevat veel ijzer, koolhydraten, vitaminen en mineralen. De koolhydraten in teff zijn complexe koolhydraten, die trager worden afgebroken door je lichaam. Dat zorgt ervoor dat je na het eten van producten die van teff gemaakt zijn, lang een vol gevoel hebt en dus minder snel naar een ongezond tussendoortje zult grijpen. Zeker als je sport om af te vallen is dat mooi meegenomen.

Langer energie

Voor sporters, en vooral voor duursporters zoals wielrenners en afstandslopers, komen de complexe koolhydraten en het hoge gehalte ijzer uit teff ook goed van pas. Ze zorgen ervoor dat je langer energie en dus meer uithoudingsvermogen hebt om je training of wedstrijd te voltooien. Onder anderen de Ethiopische langeafstandslopers Haile Gebrselassie en Kenenisa Bekele zeggen dat ze hun successen mede aan het eten van teff te danken hebben.

Waar koop je het?

Teffmeel en producten die van teff gemaakt zijn, vind je in Nederland niet standaard in de supermarkt. Vaak kun je ze wel in een biologische winkel kopen of anders online op een website die sportvoeding verkoopt.

Bronnen: Voedingscentrum, Hetkanwel.nl en Mens en gezondheid

Foto: Shutterstock

  • Datum: 11-01-2016
#Sportvoedingsweetje #Overgewicht #Prestatieverbetering #Voedingsstoffen #Vitamines

Lees ook