Vechtsporten bij vrouwen steeds populairder

Hoe kom je als vrouw voor jezelf op als je op straat of in het uitgaansleven wordt lastiggevallen? Die vraag stond de afgelopen weken volop in de schijnwerpers nadat op Oudejaarsavond in Keulen tientallen vrouwen werden aangerand en beroofd door groepen mannen. Het bracht Elsevier tot een lijstje van vijf tips voor dames die zichzelf willen kunnen verdedigen. Eén daarvan: ga op een vechtsport, bijvoorbeeld op kickboksen.

Opmerkelijk

Mustapha El Barbari van koepelorganisatie IFMA Nederland merkt inderdaad duidelijk dat kickboksen in trek is bij vrouwen. “Dat is eigenlijk al een aantal jaren gaande”, vertelde hij vorige week aan BNR. “Alleen de afgelopen maanden is er toch wel een extra stijging. Precieze cijfers kan ik niet geven, maar het is wel opmerkelijk.”

Bokspilot

Ook de Nederlandse Boksbond ziet dat steeds meer vrouwen geïnteresseerd zijn in boksen. “Ook in andere disciplines dan kickboksen, bijvoorbeeld het olympische boksen”, vertelt directeur Peter Bonthuis. “Als bond hebben wij samen met Optisport, dat in Nederland 200 locaties heeft, het afgelopen jaar een pilot opgezet waaraan ook dames konden meedoen. Alle deelnemers volgden twintig lessen en kregen daarna een diploma. De bokslessen worden gegeven door gediplomeerde boksinstructeurs.”

Vrouwvriendelijk

Boksen is een sport die mensen breder beoefenen dan alleen via de bond, weet Peter, maar de drempel om een boksschool binnen te stappen is voor dames vaak best wel groot. Het pilotinitiatief van de boksbond is juist erg vrouwvriendelijk. “We maken hiermee de stap om te gaan boksen kleiner. Want boksen gaat niet alleen over een gevecht in de ring en om sterker worden, het gaat ook om meer zelfvertrouwen en zelfbeheersing krijgen. Om weerbaarheid, weten dat je je kunt meten met een ander.”

Judo

De Judo Bond Nederland heeft geen cijfers paraat over een toenemende belangstelling van vrouwen. De zaken liggen hier ook anders, zegt woordvoerder Pascal Bakker, omdat je met judo vaak al op jonge leeftijd begint en dingen als voor jezelf kunnen opkomen op straat daardoor geen rol spelen bij het kiezen voor deze sport.

Agressie reguleren

“Bij judo gaat het niet om het tegengaan van agressie, maar juist om het reguleren ervan en leren hoe je met elkaar omgaat. Dat is één van de voordelen van judo.” Dat deze sport voor meisjes en vrouwen net zo leuk en geschikt is als voor jongens en mannen beaamt Pascal meteen. “Judo is uitstekend geschikt voor iedereen, ongeacht geslacht, afkomst of gewicht.”

Bronnen: BNR en Elsevier

Foto: Shutterstock

Publicatiedatum: 20-01-2016