Sportcijfers: 75 procent wil betere conditie, lichaam krijgt 6,6

Dat blijkt uit onderzoek dat Panel Wizard in opdracht van Fit For Free uitvoerde onder duizend Nederlanders. Dat laat zien dat we ons lichaam qua fysiek gemiddeld een 6,6 geven. Eén op de vijf Nederlanders geeft zelfs een cijfer van 5,0 of lager. Vrouwen zijn met een gemiddelde van 6,3 kritischer over hun eigen lichaam dan mannen (6,8).

Niet gaan sporten

Voel jij je weleens slecht omdat je niet bent gaan sporten terwijl je dat wel van plan was? Dan ben je bij lange na niet de enige, want dit geldt voor 61 procent van alle ondervraagden in het onderzoek. 29 procent maakt het zeker één keer per week mee dat hij wel van plan was te sporten, maar niet gegaan is.

Inhalen

Nog een paar leuke weetjes: 19 procent spiekt in de sportschool graag bij zijn buurman of buurvrouw, want dat motiveert zo lekker om diegene in te halen. 12 procent van de mannen bezoekt voor het stappen graag nog even de sportschool om er beter uit te zien. En 75 procent vindt het prettig om te sporten in een sportschool waar niet iedereen continu zijn spierballen showt.

Twee keer per week

Maandag en donderdag zijn de populairste dagen om te gaan sporten en we sporten het liefst in de ochtend of in de avond. Twee keer per week sporten is het meest gebruikelijk (29%), gevolgd door één keer per week (24%). 42 procent van de ondervraagden sport alleen, 27 procent met een groep of een team, 24 procent met een vriend of vriendin en 2 procent met een personal trainer.

Indruk maken

Van alle ondervraagden doet 75 procent aan sport om een betere conditie te krijgen, 37 procent om af te vallen, 31 procent om te ontspannen, 30 procent om spieren op te bouwen en 11 procent om te revalideren. Verder wil 30 procent zich zelfverzekerder voelen, 11 procent indruk maken in zwemkleding en 7 procent indruk maken tussen de lakens, door er fysiek goed uit te zien.

Ieder z’n eigen doel

Ronald van Hasselt van Fit For Free vindt het belangrijk dat iedereen de vrijheid voelt om zijn eigen doel na te streven. “Geen doel is te klein of te groot, te relaxed of te sportief. Je hoeft niet de New York Marathon te lopen en bent niet verplicht om een sixpack te trainen.” Zijn collega Kim Bange vult aan. “Als je jouw conditie wilt verbeteren om je kleinkinderen bij te houden is dat ook een mooi streven.”

Wall of Goals

Om je te helpen jouw doel dit jaar ook echt te bereiken introduceert Fit For Free de Wall of Goals: een muur in alle 78 vestigingen waarop je als lid je sportdoel kunt vereeuwigen als stok achter de deur. Kim: “Met de Wall of Goals willen we mensen helpen gemotiveerd te blijven om hun persoonlijke doel te behalen.”

Voor een samenvatting van de onderzoeksresultaten klik je hier.

Foto: Perssupport

Publicatiedatum: 06-01-2016