Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan Sport.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan Sport.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Het hervinden van je wilskracht is niet makkelijk, maar gelukkig bestaat er een manier om je wilskracht een boost te geven! Deze truc motiveert je om alles te doen wat je niet leuk vindt. Het geheim is om verleidingen te bundelen, aldus wetenschappelijk tijdschrift Management Science.

Audioboeken

Professor Katherine Milkman had een aantal jaar geleden het probleem dat ze zich er na een lange en zware werkdag keer op keer niet toe kon zetten om naar de sportschool te gaan. Om daarin verandering te brengen creëerde ze voor zichzelf een motivatiesysteem rondom een activiteit waar ze erg van hield: het luisteren naar audioboeken en dan met name The Hunger Games. Ze legde zichzelf op dat ze alleen naar deze audioboeken mocht luisteren tijdens het sporten. Al snel ging Milkman vijf keer per week naar de sportschool.

Verleidingen bundelen

Om haar theorie te toetsen deed ze negen weken onderzoek onder 226 studenten. Milkman liet hen dezelfde activiteiten uitvoeren als zij had gedaan: een die je móet doen maar probeert te vermijden, en een die je leuk vindt om te doen maar die niet direct heel productief is. Het resultaat: omdat de deelnemende studenten ‘verleidingen bundelden’ – ze sportten (de activiteit die ze willen vermijden) maar luisterden naar een audioboek (de activiteit die ze leuk vinden) – hadden ze meer wilskracht om zich aan het sportregime te houden. Experiment geslaagd.

Beloon jezelf

Nu hoef je natuurlijk niet per se naar een audioboek te luisteren tijdens het sporten. Het gaat erom dat je jezelf kunt aanleren om een bezoek aan de sportschool leuk te maken. Je kunt bijvoorbeeld de regel aanhouden dat je alleen tijdens het sporten naar dat nieuwe album mag luisteren dat je nog zo graag wilde horen. Het belangrijkste is dat je jezelf echt beloont met iets dat je heel leuk vindt, maar niet zo vaak doet.

Daarnaast moet de activiteit die je wilt gaan doen wél zijn verleidingskracht behouden. Dat heb jij zelf in de hand. Zo kun je alleen in de sportschool naar dat ene audioboek luisteren, omdat het nu eenmaal daar in je kluisje ligt. Denk erover na hoe deze methode kan werken voor jou.

Strijken

Het concept is niet alleen toepasbaar in de sportschool. Ga bijvoorbeeld strijken terwijl je je favoriete tv-serie kijkt of neem het familielid met wie je liever niet afspreekt mee naar je favoriete restaurant. Probeer ten slotte je goede voornemen te starten op een datum die iets voor je betekent, zoals je verjaardag, de eerste dag van het nieuwe jaar, de dag dat je afstudeerde of zelfs de eerste dag van een nieuwe maand. Op deze manier wordt het makkelijker om daadwerkelijk aan je goede voornemen te beginnen.

Heb je moeite om weer te gaan sporten of ben je van plan een abonnement af te sluiten bij een sportschool? Pas dan deze methode toe en je verzaakt nooit meer.

 

Bronnen: Men’s Health en Bustle.com

Foto: Shutterstock

  • Datum: 17-01-2016

Lees ook