Is het einde van de sit-up nabij?

De sit-up, waarbij je met gebogen knieën op de grond gaat liggen en je bovenlichaam omhoog brengt, wordt gewoonlijk uitgevoerd om je buikspieren te versterken. Al tientallen jaren is het een populaire oefening in de sportschool. Bij de Amerikaanse marine zijn sit-ups zelfs onderdeel van de toelatingstest. De vraag is voor hoe lang nog.

In een recent gepubliceerd artikel in de Navy Times, de krant van de Amerikaanse marine, wordt voorgesteld de sit-up in de ban te doen. Volgens de auteur van het stuk zou de oefening,naast het feit dat de resultaten ervan te weinig zeggen over de algehele fitheid van de mariniers, ook nog eens gevaarlijk zijn omdat er te veel druk op de rug komt te staan. Een studie uit 2005 laat zien dat maar liefst 56 procent van de blessures bij de marine te maken heeft met sit-ups.

Voorzichtig

Sportarts Elsbeth van Dorssen is bekend met de kritiek op de sit-up, maar houdt vooralsnog een slag om de arm. “De kwaliteit van de onderzoeken die tot nu toe zijn verricht, is mijns inziens te laag om harde uitspraken te kunnen doen. Ook gaat het in deze onderzoeken, zoals ook bij de Amerikaanse marine, om een groot aantal herhalingen van de oefening. Het belangrijkste is dat je een goed gevarieerde krachttraining doet en niet te eenzijdig traint.”

Volgens Van Dorssen moet je krachttraining aanpassen aan de mogelijkheden en doelen van de individuele sporter. “Het draait allemaal om de balans tussen belasting en belastbaarheid. Ieder individu is anders. Mocht een sit-up klachten geven aan de onderrug, dan adviseer ik deze (tijdelijk) niet te doen, maar de buik-, rug- en core-spieren op een andere manier te trainen met oefeningen die geen pijnklachten veroorzaken. Dit kan bijvoorbeeld met een plank, met crunches of superman. Ik ben nog geen personen tegengekomen in mijn dagelijkse praktijk die rugklachten hadden vanwege sit-ups.”

Achterhaald

Pete McCall, woordvoerder van de American Council on Exercise, zegt in de Wall Street Journal zelfs dat sit-ups achterhaald zijn, maar daar is Van Dorssen het niet mee eens. “Het gaat altijd om de kwaliteit van uitvoeren van de oefening. En zorg ervoor dat je varieert in je trainingsschema. Van eenzijdige training kun je blessures krijgen. Dus train niet alleen je rechte buikspieren, maar ook je schuine buikspieren, combineer met een plank en andere core-stability-oefeningen.”

Schrijf de sit-up dus nog niet af, maar zorg dat je afwisselt in de manier waarop je je buikspieren traint. Wie weet wordt die sixpack dan wel sneller zichtbaar dan je denkt!

 

Bronnen: Ad.nl, Wall Street Journal en Navy Times

Foto: Shutterstock

Publicatiedatum: 29-01-2016