Eén momentje voor een bewuste keuze…

Leuk dat je een bezoekt brengt aan Sport.nl! Wij maken gebruik van cookies om jouw bezoek aan Sport.nl zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Omdat grip op je online privacy belangrijk is, verzoeken wij je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze.

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring

Dayenne en Marco doen mee aan de alternatieve Elfstedentocht met een bijzondere missie: geld inzamelen en aandacht vragen voor de Stichting Hartekind, die zich inzet voor wetenschappelijk onderzoek naar aangeboren hartafwijkingen bij kinderen. “Daarvoor deden we vorig jaar september al mee aan de Dam tot Dam Fietsclassic”, vertelt Marco. “Deze hebben we succesvol kunnen afsluiten. We begonnen met zijn tweeën en eindigden met vijftien man, met een zeer prettige opbrengst voor de stichting.”

Limiet

Beiden hebben Marco en Dayenne zelf een aangeboren hartaandoening, maar dat weerhoudt hen er niet van om te sporten. Dayenne begon zelfs speciaal voor de alternatieve Elfstedentocht met schaatsen. “Ik deed wel aan wandelen en aan fietsen op de e-bike, maar ik had nog nooit eerder op noren gestaan en heb dus specifiek voor dit doel schaatslessen genomen. Aan het eind van 2013 ben ik aan mijn hart geopereerd en nu ben ik op zoek naar waar mijn limiet ligt op fysiek gebied. Ik kan nu meer dan ik ooit in de dertig jaar voor mijn operatie heb kunnen doen. En uiteraard word ik goed gecoacht door Marco.”

Grenzen verleggen

Marco schaatste vroeger wedstrijden en pakte in oktober vorig jaar de draad op het ijs weer op. “Ik ben meer een duursporter dan ingesteld op kort en krachtig”, vertelt hij over de sporten die hij graag beoefent. “Ik doe ook aan tennis, fietsen en hardlopen. Beiden houden we van een uitdaging en verleggen we graag onze grenzen.”

Vooruitgang

Hun doel geeft Dayenne en Marco veel motivatie in hun voorbereidingen op de alternatieve Elfstedentocht. Beiden zijn erg fanatiek, zowel om veel geld in te zamelen voor de stichting als om de tocht uit te rijden. “Ik train twee keer per week en ga in Oostenrijk voor de 100 kilometer”, vertelt Marco. “We zijn pas tevreden als we de rit 22 januari uitschaatsen. Maar ik ben ook tevreden als ik zie dat ik Dayenne verder heb kunnen brengen in haar trainingen en vooruitgang bij haar zie, ook al is het klein. En als ik zelf geen zwabberende benen heb. Ik vind het leuk om hard te gaan, maar wel zonder te vallen uiteraard.”

Benen in de fik

Dayenne traint in de aanloop naar de Elfstedentocht drie keer per week en gaat op de Weissensee voor de 50 kilometer. “In de trainingen ben ik tevreden als mijn benen in de fik lijken te staan van de verzuring en ik het gevoel heb dat ik heb kunnen ‘dansen’ op het ijs. En als ik mijn hartslag onder controle heb weten te houden. Doordat we beiden een aangeboren hartaandoening hebben, is het prioriteit om dit goed in de gaten te houden.”

Pasta en bietensap

Bij de voorbereiding op hun sportieve prestatie komt heel wat kijken. “Het regelen van de accommodatie en de reis, een huurauto boeken, zorgen voor thermokleding, helmen, brillen en geslepen schaatsen”, noemt Marco op. “En in de week voorafgaand aan de tocht gaan we aan de pasta’s en aan de bietensap”, vult Dayenne aan. “En vroeg naar bed en niet te gekke trainingen meer doen.”

Enthousiast

Ook voor de Stichting Hartekind moest in de voorbereiding het nodige geregeld worden. “Een sponsoringpagina aanmaken, promotiemateriaal bij elkaar sprokkelen, enthousiast overbrengen hoeveel zin we erin hebben”, vertellen Dayenne en Marco samen. “En natuurlijk aandacht vragen voor de Hartekindjes. Dat geld echt noodzaak is om de kwaliteit van leven voor deze kinderen en de operatietechnieken te verbeteren.”

Over Stichting Hartekind

Stichting Hartekind zet zich in voor de 1.500 kinderen die jaarlijks in Nederland geboren worden met een hartafwijking. Ondanks dat vandaag de dag 90 procent van de kinderen overleeft, hebben hartekinderen vaak veel beperkingen zoals hartfalen, levensbedreigende hartritmestoornissen, neurocognitieve problemen en een kortere levensverwachting. Stichting Hartekind heeft als doelstellingen betere overlevingskansen voor hartekinderen en het verbeteren van de dagelijkse kwaliteit van leven. De eerste prioriteit ligt bij het financieren van relevant wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast ondersteunt Hartekind projecten en initiatieven gericht op de dagelijkse kwaliteit van leven. Ten slotte wil Hartekind dat het grote publiek bekend wordt met de impact van aangeboren hartafwijkingen bij kinderen.

Sportief sponsoren

Wil je Marco en Dayenne sponsoren bij hun deelname aan de alternatieve Elfstedentocht? Kijk dan op de fondsenwervingspagina’s van Marco en Dayenne.

Foto header: Flickr CC/Jos Dielis

  • Datum: 16-01-2016
#Kijkiksport #Aandoeningen #Goededoelen #Schaatsen

Lees ook