Hotspots voor hardlopers in de grote stad

Dat blijkt uit het onderzoek Running Amsterdam naar de populairste hardlooproutes in onze hoofdstad, waarvoor dankzij de apps Strava en Runkeeper allerlei gegevens konden worden verzameld. Ook blijkt er uit deze apps in januari duidelijk een piek te zijn in het aantal hardlopers, die overigens na een paar weken net zo snel weer afneemt.

Park of water

Ga je het liefst hardlopen vlak na het avondeten? Dan is de kans het grootst dat je veel medelopers tegenkomt. Uit het onderzoek blijkt namelijk ook dat we het liefst rennen tussen 7 en 8 uur ’s avonds, zeker als het straks weer wat later donker wordt, met een voorkeur voor routes langs het water of door het park. In Amsterdam staat het Vondelpark met stip op de eerste plaats als favoriete hardlooplocatie. Ook het water is een geliefde plek: Amsterdammers lopen graag langs de Bosbaan, de Amstel en het IJ. In het weekend is de ochtend een populair hardloopmoment.

Lopen zonder stoppen

Daarmee hebben Amsterdammers keuze uit verschillende mooie en rustige routes, waar dat in andere steden vaak anders is. “Vanuit Utrecht en Wageningen kennen wij de kwelling van hardlopen in de stad”, zegt Mart Reiling, die het onderzoek samen met Thijs Dolders uitvoerde als afstudeerscriptie van hun opleiding landschapsarchitectuur aan de Universiteit Wageningen. “Probeer maar eens een route te vinden waar je niet moet stoppen voor het verkeer.”

5 kilometer

Uit het onderzoek blijkt ook dat een hardloopronde van 5 kilometer onder Amsterdammers het meest populair is. Er zijn ook veel lopers die kiezen voor een afstand van 3 of 3,5 kilometer. Dat kan te maken hebben met het rondje Vondelpark, dat 3,3 kilometer lang is. Bij temperaturen boven de twintig graden verplaatsen hardlopers zich van het park naar de waterrijke routes.

Rennen in Londen of Parijs

Strava heeft voor andere plaatsen in Nederland nog niet zo’n mooi overzicht van de populairste hardlooproutes gemaakt, wel voor andere wereldsteden. Ga je binnenkort een paar dagen naar Londen en wil je daar gaan rennen? Dan is de bekende rivier de Thames the place to be. Voor Parijs is dat een route die begint op het plein voor de Notre Dame en in Berlijn moet je als toeristische hardloper echt een keer in het Volkspark getraind hebben. Alle routes vind je op de Strava Local pagina.

Bronnen: Het Parool en Strava

Foto: Shutterstock

Publicatiedatum: 14-01-2016