Handbal: steeds leuker voor kinderen

Handbal is een lekker snelle sport. Het ene moment ben je met jouw team nog vol in de aanval en scoor je, een paar minuten later moeten jullie razendsnel naar achteren rennen om te zorgen dat je geen tegengoal om de oren krijgt. In handbal kun je dus lekker veel energie kwijt. Winnen is natuurlijk leuk, maar plezier maken en bewegen zijn minstens zo belangrijk.

Spelplezier voorop

Het Nederlands Handbal Verbond vindt dat ook en heeft daarom de afgelopen paar jaar veel tijd gestoken in het nog leuker maken van handbal voor de jongste spelers, waarbij spelplezier voorop staat. Dat betekent dat je de hele wedstrijd lekker over het hele veld rent in plaats van op een vaste positie te blijven staan. En verdedigen gaat niet meer om het voorkomen van een doelpunt, maar om het onderscheppen van de bal – en daardoor beleef je het spel heel anders.

Geen vaste keeper

Een wedstrijd speel je meestal op een veld dat kleiner is dan het grote speelveld waarop je de Nederlandse toppers ziet spelen. Het maakt niet uit hoe goed je bent, iedereen speelt evenveel. De bal is zacht en de doeltjes wat kleiner. Een vaste keeper is er niet: wie op doel staat mag ook mee in de aanval en tijdens de wedstrijd mag iedereen om de beurt op goal staan.

Spannend

Dat maakt handbal ook nog extra spannend, want wie sprint er als eerste terug naar het doel als jullie team de bal kwijt is en de tegenstander aan komt stormen? Elke wedstrijd sluit je af met shoot-outs, waarbij jullie om de beurt allemaal één keer vanaf de middellijn richting de cirkel mogen stuiteren om een schot op doel te wagen en ook allemaal één keer de keeper zijn.

Uitproberen

Lijkt het je leuk om deze lekker snelle en beweeglijke vorm van handbal uit te proberen? Zoek dan op de homepage van Sport.nl eens naar een handbalclub bij jou in de buurt, ga een keertje kijken en vraag of je een training mee mag doen. Voor de F-jeugd en de E-jeugd is de nieuwe manier van spelen inmiddels ingevoerd, volgend seizoen komt ook de D-jeugd aan de beurt.

Bron: NHV

Foto: Flickr CC/Pierre Metivier

Publicatiedatum: 28-01-2016