Fit en toch duizelig? Maak je geen zorgen!

Net op het moment dat je je lekker geïnstalleerd hebt op de bank, moet je naar de wc of gaat de deurbel. Je staat snel op en precies op dat moment word je duizelig. Geen reden om direct in paniek te raken. De reden dat dit je overkomt, is vrij simpel. Veel sporters hebben een hartslag in rust van iets minder dan vijftig slagen per minuut, in plaats van de normale zestig tot honderd.

Zwaartekracht

Als je vanuit een liggende positie opstaat, zorgt de zwaartekracht ervoor dat je bloed vanuit je hersenen naar beneden zakt. Vanwege je lage hartslag wordt er niet op tijd zuurstofrijk bloed naar je hersenen gepompt. Dat duurt namelijk meer dan een seconde. Die korte periode kan ervoor zorgen dat je duizelig wordt of zelfs flauwvalt. Je hersenen zijn namelijk enorm gevoelig voor bloed met een tekort aan zuurstof.

Als je een hogere hartslag hebt, zal dit waarschijnlijk nooit gebeuren. Dit effect wordt bovendien versterkt bij een lage bloeddruk, een ander fenomeen dat zich veelal voordoet bij goed getrainde sporters. Als je er toch wat tegen wilt doen, kun je letten op je vochthuishouding en te veel uitdroging.

Sta rustig op

Als je weer eens duizelig bent of je licht in je hoofd voelt nadat je snel opstaat, onthoud dan dat je je geen zorgen hoeft te maken. Denk er alleen aan de volgende keer rustiger op te staan.

 

Bronnen: Runner’s World en Dr. Mirkin

Foto: Shutterstock

Publicatiedatum: 08-01-2016