Wintersporters weten hoe het hoort, maar doen het niet

Meer dan de helft (53%) van alle wintersporters vertrekt naar de sneeuw zonder zich fysiek goed voor te bereiden, terwijl 84 procent wel weet dat je met een goede voorbereiding de kans op blessures kunt verkleinen. Dat blijkt uit onderzoek dat TNS Nipo in opdracht van Zilveren Kruis heeft gedaan.

Intensieve sporten

Elk jaar houden honderden mensen een botbreuk over aan hun wintersportvakantie, terwijl een nog veel grotere groep met een andere blessure thuiskomt. “Een week wintersporten vraagt vaak meer van je lichaam dan je denkt. Ook als je al sport is een goede voorbereiding voor wintersport noodzakelijk”, zegt Beate Dejaco, fysiotherapeut van Sport Medisch Centrum Papendal en betrokken bij NOC*NSF. “Skiën en snowboarden zijn intensieve sporten die veel van je lichaam vragen. Je gebruikt spieren die je normaal misschien niet of nauwelijks traint.”

Niet nodig

Maar ook al weet je best hoe belangrijk een goede voorbereiding is om niet met een gipsvlucht naar huis te hoeven, toch handelt het merendeel van alle wintersporters hier niet naar. Jongeren lijken nog meer te vertrouwen op hun eigen fysieke conditie dan oudere wintersporters: 59 procent van hen bereidt zich niet voor. Als reden om je niet voor te bereiden wordt ‘niet nodig’ het meest genoemd.

Nooit overslaan

Ook Olympisch kampioen snowboarden Nicolien Sauerbreij benadrukt nog eens dat iedereen een goede voorbereiding op een wintersportvakantie nodig heeft. “Ook ik bereid me altijd voor, voordat ik afdaal. Ervaring mag nooit een aanleiding zijn dit over te slaan”, zegt Nicolien, die samen met Sport Medisch Centrum Papendal en Zilveren Kruis aan de Ski APK werkte, een online tool waarmee je als wintersporter zelf je fitheid kunt testen.

Drie tips van Nicolien

Nicolien deelt ook haar drie belangrijkste tips met wintersportend Nederland:

  1. Verbeter je conditie met simpele quick wins. Neem de trap of pak de fiets naar je werk in aanloop naar je wintersporttrip.
  2. Vergeet de skibus en loop naar de eerste lift om je spieren warm te maken.
  3. In de bergen verbruik je meer vocht. Drink voldoende water en je houdt het langer vol.

Bang om iets te breken

Ook al weet je van tevoren nog zo zeker dat jij op wintersport vloeiend van de bergen af skiet, als je eenmaal op de piste staat kan dat heel anders zijn. 59 procent van de vrouwen en 38 procent van de mannen geeft toe weleens bang te zijn om iets te breken.

Goed verzekerd zijn neemt bij een grote groep (61%) die onzekerheid gedeeltelijk weg. Niet alleen fysiek moet je je dus voorbereiden op je wintersportvakantie, het is ook goed om je verzekering te checken voor je vertrekt. Wat veel mensen niet weten is dat je niet met elke polis standaard goed verzekerd bent voor ongevallen op de piste. Op de website www.zilverenkruis.nl/5vragenvan vind je hierover bij de vraag ‘Dekt mijn basisverzekering alle medische kosten tijdens de wintersportvakantie?’ meer informatie.

Doe de APK

Wil je weten of jij helemaal wintersportklaar bent? Doe dan hier de Ski APK, waarin je kracht, uithoudingsvermogen en stabiliteit worden getest en ook wordt gekeken of jij twee dingen tegelijk kunt. Veel wintersportplezier!

Op de foto: Nicolien Sauerbreij

Publicatiedatum: 15-12-2015