Wat is een goede schaatshouding?

Ten eerste: op het ijs vallen is niets om je voor te schamen, zeker niet als je niet zo vaak schaatst. Bijna iedereen die je nu moeiteloos rondjes ziet rijden, is ooit begonnen met wankelen op die twee dunne ijzers.

Goed leren schaatsen

Een goede schaatshouding is de basis van goed leren schaatsen. Daarvoor moet je zo recht mogelijk op je schaatsen staan. Probeer niet met je voeten naar binnen of naar buiten te zwikken en probeer ook om je gewicht achter op je schaats te houden. Een trucje om te zorgen dat je niet te ver naar voren gaat is om niet met je tenen, maar met je hiel op het ijs te duwen.

Door je knieën

Sta je stabiel op het ijs? Buig dan diep door je knieën, net alsof je op een stoel gaat zitten. De voorkant van je knie moet daarbij nog voor je tenen uitsteken. Blijf ook denken aan het duwen met je hiel in je schaats. Dat is best lastig, want nu moet je je op twee dingen tegelijk concentreren. Lukt het je niet in één keer? Oefen het dan een paar keer, net zolang tot het wel goed gaat.

Vaart

Maak nu je rug wat boller en maak je eerste slagen. Houd je bovenlichaam en je schouders zo laag mogelijk om meer vaart te maken op het ijs. Je hoofd buig je iets naar voren, waardoor het steeds makkelijker lukt om je rug bol te maken.

Ga oefenen

Vind je dit wel erg veel om allemaal te onthouden tot je op het ijs bent? Ga dan voordat je met een grote groep vrienden gaat schaatsen een keer rustig oefenen, in je eentje of samen met één vriend die ook nog niet zo veel ervaring heeft. Dan heb je alle tijd om foutjes te maken en daarvan te leren. Doe voordat je het ijs op stapt een goede warming-up door een paar rondjes om de baan heen te lopen of te rennen en rijd daarna je eerste rondjes in een rechte houding voor je echt aan je schaatshouding gaat werken.

Oefeningen voor zelfverzekerde schaatsers

Sta je al wat zelfverzekerder op het ijs, dan kun je als volgende stap verschillende oefeningen doen om je houding nog verder te verbeteren. Probeer bijvoorbeeld op het rechte eind van de ijsbaan om zo lang mogelijk op één been te glijden en wissel af. Bij een andere oefening maak je vaart in de bochten en maak je jezelf op de rechte stukken zo klein mogelijk, waarbij je je handen op het ijs of op je enkels houdt. Sta je samen op het ijs, dan kun je ook elkaar voortduwen, waarbij de voorste schaatser in de schaatshouding gaat zitten en de achterste op de afzet let. Ook deze oefening helpt voor een betere balans op het ijs.

Bronnen: Schaatsen.nl en Fitness-tips.nl

Foto: Shutterstock

Publicatiedatum: 17-12-2015