Verbeter je sportprestaties, maak je eigen sportdrank!

Dat beweren onderzoekers van de universiteit van Bath (in het Verenigd Koninkrijk). Zij volgden een groep wielrenners en gebruikten een speciale MRI-scanner om het effect van langdurige training op het glycogeenniveau in de lever te meten. Daarbij dronken de sporters diverse drankjes gebaseerd op glucose óf suiker.

Suikers

De onderzoekers ontdekten dat hun proefpersonen het trainen makkelijker vonden als zij tafelsuiker innamen in plaats van glucose. Ook hun darmen werkten beter bij de inname van gewone suiker.

Zowel sacharose (of de term die is afgeleid van de Engelse benaming: sucrose), in de vorm van tafelsuiker, als glucose zijn belangrijke koolhydraten die vaak worden aangeduid als ‘simpele suikers’. Het grote verschil tussen glucose en suiker is dat elke suikermolecuul bestaat uit een verbinding tussen een glucose- en een fructosemolecuul. De onderzoekers stellen dat deze combinatie de snelheid verhoogt waarmee de koolhydraten worden opgenomen. 

Maak je eigen sportdrank!

Hoewel er steeds meer sportdrankjes op de markt komen die een mix van glucose en fructose bevatten, zit in veel energiedranken nog enkel glucose. Wil jij alles uit je training halen? Maak dan gewoon je eigen sportdrank! Dat is heel eenvoudig. Als je langer dan tweeënhalf uur wil trainen, moet je volgens de onderzoekers tot 90 gram suiker per uur tot je nemen. Dat kun je het beste doen door per 100 milliliter water 8 gram suiker toe te voegen.

Neem de volgende keer dat je een lange fietstocht maakt de proef op de som en laat de energiedrank in de koelkast staan. Voeg gewoon wat suiker toe aan je bidon met water. Wie weet rijd je wel harder dan ooit!

 

Bron: Nu.nl

Foto: Shutterstock

Publicatiedatum: 07-12-2015