Oliebol versus appelflap: Welke kies je?
Oliebollen en appelflappen horen bij Oud en Nieuw als Bassie bij Adriaan en Nick bij Simon. Elk jaar trakteren we onszelf in de maand december op deze traditionele lekkernijen. Maar welke ingrediënten zitten er precies in een oliebol en appelflap? En welke van de twee kun je als sporter het beste laten staan? Sport.nl zocht het uit en biedt je een gezond recept waarmee je zelf aan de slag kunt.
Laten we beginnen met de constatering dat de namen oliebol en appelflap nogal misleidend zijn. Een oliebol is geen bol van olie en een appelflap bestaat niet voor het grootste deel uit appel. Een appelflap is ook geen appelbeignet, zoals sommige mensen denken. Wat zijn de verschillen tussen al deze lekkernijen en waaruit bestaan ze precies?
Ingrediënten oliebol
Er zijn natuurlijk verschillende manieren waarop je een oliebol kunt maken, maar een oliebol bestaat meestal uit de volgende ingrediënten:
- melk;
- gist;
- suiker;
- bloem;
- ei;
- zout;
- olie;
- rozijnen, krenten, sukade of oranjesnippers.
Deze ingrediënten meng je met elkaar tot een beslag. Daar maak je bollen van en die doe je in de frituurpan.
Voedingswaarden oliebol
Eén oliebol weegt ongeveer 75 gram. Dit zijn de belangrijkste voedingswaarden:
- kilocalorieën: 200;
- eiwit: 4,9 gram;
- koolhydraten: 31,5 gram;
- suikers: 11,6 gram;
- vet: 5,6 gram.
Ingrediënten appelflap
Als je zelf een appelflap wilt maken, heb je de volgende ingrediënten nodig:
- bladerdeeg;
- appels;
- rozijnen;
- suiker;
- kaneel;
- ei.
Je kunt eventueel ook nog amandelspijs toevoegen voor extra smaak. Vul het bladerdeeg met de ingrediënten, vouw het dicht, bestrooi met wat suiker en zet de flappen ongeveer 25 minuten in de oven.
Voedingswaarden appelflap
Eén appelflap weegt ongeveer 95 gram. Dit zijn de belangrijkste voedingswaarden:
- kilocalorieën: 369;
- eiwit: 5,2 gram;
- koolhydraten: 38,0 gram;
- suikers: 22,3 gram;
- vet: 20,9 gram.
Ingrediënten appelbeignet
Appelbeignets worden traditioneel, net als oliebollen en appelflappen, op oudjaarsavond gegeten. In grote delen van Nederland noemen ze appelbeignets ook wel appelflappen, maar het zijn toch echt twee verschillende producten. Als je zelf een appelbeignet wilt maken, heb je de volgende ingrediënten nodig:
- bloem;
- appels;
- melk of water;
- suiker;
- kaneel;
- ei.
Er bestaan ook varianten met bier. Je maakt de appelbeignets door de appelen te schillen, het klokhuis eruit te halen, de appel in plakken te snijden en dan door de suiker en kaneel te halen. Van de overige ingrediënten maak je een beslag. De schijfjes appel met suiker en kaneel haal je door het beslag en daarna gaan ze ongeveer vier minuten in de frituurpan.
Voedingswaarden appelbeignet
Eén appelbeignet weegt ongeveer 55 gram. Dit zijn de belangrijkste voedingswaarden:
- kilocalorieën: 105;
- eiwit: 1 gram;
- koolhydraten: 12,2 gram;
- suikers: 7,1 gram;
- vet: 5,5 gram.
Oliebol versus appelflap
Uit de voedingswaarden blijkt dat je appelflappen beter kunt laten staan. Een opmerkelijke uitkomst! In een appelflap zitten meer calorieën dan in een oliebol, ze bevatten meer koolhydraten en suikers en ook nog eens meer vet. Verrassende winnaar van deze ‘wedstrijd’ is echter de appelbeignet. Die bevat een stuk minder calorieën en suikers dan zowel de oliebol als de appelflap en er zitten ook minder koolhydraten in. Nadelen zijn wel dat het relatief veel vet bevat en er nauwelijks eiwitten in zitten, zodat je snel weer trek krijgt. De appelbeignet is dus een uitstekend alternatief voor wie van appelflappen houdt, maar wel op het gewicht let. Wil je tijdens Oud en Nieuw genieten van een lekkernij, kies dan voor de oliebol of de appelbeignet.
Gezond recept
Een oliebol is dus gezonder dan een appelflap, maar echt goed is deze lekkernij nog steeds niet voor je. Wie met de feestdagen wél trek heeft in wat lekkers, maar ook gezond wil blijven eten, kan een ‘oliebol gezond’ maken. Die maak je met de volgende ingrediënten:
- (amandel)melk;
- (bruin) bier;
- spelt of volkoren meel;
- gist;
- ei;
- kaneel;
- appel;
- rozijnen en/of cranberry’s;
- honing.
Daarnaast is het belangrijk om tijdens het frituren zonnebloemolie te gebruiken of de oliebollen te bakken in kokosolie. Laat de oliebollen na het bakken even uitlekken op keukenpapier en rol ze eventjes om, zodat het papier het vet opneemt.
Geniet met mate
Tijdens de feestdagen zijn we wat het eten betreft vaak wat minder streng voor onszelf. Er is ook niets mis mee om te genieten van een oliebol. Het zal je sportprestaties niet meteen drastisch verminderen. Maar geniet met mate, laat de appelflappen links liggen en ga zelf de keuken in als je toch verantwoord wilt genieten van een lekkere oliebol.
Fijne jaarwisseling!
Bronnen: Voedingscentrum en Voedingswaardetabel.nl (voor appelflap en oliebol) en Fatsecret.nl (voor appelbeignet)
Foto's: Shutterstock
Publicatiedatum: 29-12-2015