Nieuwe app: meer inzicht in jezelf én in je sportprestaties

Topzwemster Ranomi Kromowidjojo is een van de eerste gebruikers van de nieuwe app Limbi, bedacht door Job Smeltzer. Samen vertelden ze er woensdagavond over bij RTL Late Night. “We hebben het allemaal zo druk tegenwoordig, onze agenda’s puilen uit. Zelf ben ik in die drukte op zoek naar antwoord op de vraag waarom ik dingen doe en of ik wel de dingen doe die ik echt belangrijk vind en die me gelukkig maken”, vertelde Job in de uitzending.

Kernwaarden

Dat bracht hem op het idee van Limbi, een app waarin je uit in totaal 99 kernwaarden kiest welke drie er voor jou het allerbelangrijkste zijn. De app helpt je daarbij door eerst verschillende kernwaarden te laten zien in de drie categorieën Hoofd (bijvoorbeeld balans, controle, discipline of duidelijkheid), Handen (bijvoorbeeld avontuur, energie, lef, presteren of rust) en Hart (zoals gezelligheid, motiveren, samenwerking en voldoening).

Cijfer

Uit die kernwaarden selecteer je er eerst vijftien en dan vijf, om er uiteindelijk drie over te houden waaraan je elke dag een cijfer geeft. “Ik gaf al langer aan elke dag een cijfer, want daarmee werd een dag voor mij concreet”, legde Job bij Humberto Tan aan tafel uit. “Maar het is een beetje verleden tijd om dat bij te houden in een boekje met pen en papier. Ik wilde dat in een app hebben.”

Gelukkig

Ranomi koos als drie kernwaarden eerlijkheid, helpen en balans. “Mijn coach kan aan mij zien hoe ik me voel en of ik lekker zwem, maar hij weet niet wat mij gelukkig maakt en wat mij energie geeft. Nu kan hij dat ook inzien. Ik word gelukkig van zwemmen, van heel hard zwemmen, maar er is veel meer. Zo word ik er ook gelukkig van als ik mensen kan helpen. Ik geef elke dag een cijfer aan alle drie mijn kernwaarden. Daardoor ga ik bewuster denken aan kleine dingen die me gelukkig maken, maar die je vaak als vanzelfsprekend beschouwt.”

Grip

Door elke dag een cijfer te geven aan jouw kernwaarden en daar ook kleine aantekeningen bij te maken, krijg je meer grip op de vraag of je op de goede weg bent of niet. En dat geldt niet alleen voor Ranomi in haar missie om volgend jaar olympisch goud te winnen op de Spelen in Rio de Janeiro, maar óók voor recreatieve sporters.

Inzicht

Als creativiteit voor jou bijvoorbeeld een belangrijke waarde is en je kunt dat niet genoeg kwijt in je trainingen, dan kun je ervoor kiezen om meer verschillende sporten te gaan doen of je trainingsrondje gevarieerder te maken. En als je ontdekt dat je telkens lage cijfers geeft aan de kernwaarde Familie omdat je hen te weinig ziet, dan kun je bijvoorbeeld inplannen om vaker samen te gaan wandelen of zwemmen. Train je al een tijdje niet lekker, dan kun je in de app zien of dat misschien komt doordat je niet blij bent met andere aspecten in je leven. Die kunnen zomaar een negatieve invloed op je humeur hebben en daardoor misschien ook op je sportprestaties.

Bron: Aflevering 78 van RTL Late Night, via: RTLXL

Foto: Shutterstock

Publicatiedatum: 18-12-2015