Wat kan ik doen tegen de pijn in mijn heup?

Alleen door een lichamelijk onderzoek kan definitief vastgesteld worden waar de pijn in je heup vandaan komt. Maar als de pijn aan de buitenkant van je heup zit, dan is een irritatie van een slijmbeurs of een strakke bindweefselpeesplaat in de buurt van de plek waar het pijn doet, de meest voor de hand liggende oorzaak.

Oorzaken

Als je schoenen niet de oorzaak zijn van de pijn in je heup kan het ook komen doordat je veel op een ondergrond loopt die zijdelings iets afloopt. Een te korte spier of bindweefselplaat aan de zijkant van je bovenbeen kan een andere oorzaak zijn, net als een stoornis in de beweeglijkheid van je onderrug en bekken.

Pijnvrij trainen

Door je loopsnelheid aan te passen en je afstand in te korten, kun je mogelijk voorkomen dat je pijn krijgt. Kun je op een lager pitje wel pijnvrij trainen, probeer dan je snelheid en de afstand vanaf dat punt heel geleidelijk uit te breiden. Misschien betekent dit dat je je doel iets moet bijstellen en pas later een deelname aan een halve marathon moet inplannen.

Oefeningen

Rekoefeningen doen voor je bovenbenen is ook belangrijk, en dan vooral de oefeningen voor de buitenkant van je bovenbeen. Oefeningen voor je core stability hebben bijna altijd een positief effect op de stabiliteit en beweeglijkheid van je onderrug en bekken. Denk daarbij aan crunches, het maken van een bruggetje op een oefenbal en andere oefeningen die je vindt op de website van Sportzorg. Vraag voordat je begint met het doen van oefeningen advies aan een sportarts of sportfysiotherapeut. Zij kunnen je vertellen welke oefeningen voor jou goed zijn en hoe vaak je ze het beste kunt doen.

Naar de sportarts

Kijk ook eens goed naar de ondergrond waarop je loopt. Wellicht kun je een parcours kiezen met minder oneffenheden en zijdelings aflopende stukken. Helpen al deze maatregelen niet binnen drie tot vier weken, blijf er dan niet mee rondlopen, maar neem in overleg met je huisarts contact op met een sportarts of een sportfysiotherapeut voor het stellen van een precieze diagnose, zodat je hopelijk snel weer met plezier en zonder pijn kunt sporten.

Bron: Sportzorg.nl

Foto: Shutterstock

Publicatiedatum: 05-11-2015