Voedselhygiëne: geef ziekteverwekkers geen kans

De maatregelen die je kunt treffen om voedselvergiftiging te voorkomen, liggen hoofdzakelijk op het vlak van hygiëne.

Gebruik een schone vaatdoek

De vaatdoek die je gebruikt voor het schoonmaken van je aanrecht, de kookplaat en de tafel, is een bron van bacteriën. Spoel het doekje daarom na elk gebruik goed uit, wring het uit en hang het te drogen. Was vaatdoekjes, theedoeken en handdoeken op minimaal zestig graden, zodat ziekteverwekkers geen kans krijgen. Pak liefst elke dag een schone vaatdoek, handdoek en theedoek.

Was je handen

Via je handen kunnen bacteriën gemakkelijk naar en tussen voedingsmiddelen worden overgebracht. Was dus altijd je handen voordat je met voedsel aan de gang gaat. Ook nadat ze met voedsel in aanraking zijn geweest, verdienen je handen een wasbeurt. Hetzelfde decreet geldt na elk toiletbezoek. Gebruik – zeker in dat laatste geval – water en zeep en droog je handen af met een schone handdoek.

Voorkom kruisbesmetting

Wanneer je bacteriën overbrengt van rauwe naar gare voedingsmiddelen, is er sprake van kruisbesmetting. In rauwe voedingsmiddelen zitten doorgaans namelijk meer bacteriën dan in gekookt voedsel. Kruisbesmetting gebeurt meestal via de handen, borden, snijplanken, bestek, (vuile) handdoeken of vaatdoekjes. Leg dus nooit de gare biefstuk op de snijplank waarop je hem net daarvoor, toen die nog rauw was, hebt gekruid. En was het mes waarmee je bijvoorbeeld net de kipfilet hebt gesneden af voordat je daarmee je komkommersalade gaat bereiden. Heel belangrijk!

Verhit je eten door en door

Bacteriën kun je onschadelijk maken door voedingsmiddelen tot minimaal 75 graden te verhitten. Die hitte overleven de meeste ziekteverwekkers niet. Gebruik je de magnetron, roer dan je gerecht tussentijds even door. Op die manier wordt de warmte beter verdeeld.

Houd je aanrecht droog

Bacteriën, schimmels en andere ziekteverwekkers voelen zich goed thuis in een vochtige omgeving. Geef ze geen kans en houd je aanrecht droog. Datzelfde geldt voor je keukendoeken: hang natte doekjes uit.

Let op de koelkasttemperatuur

Zorg dat de koelkasttemperatuur staat ingesteld tussen vier en zeven graden.

Bewaar voedingsmiddelen zorgvuldig

Vergeet niet op de uiterste houdbaarheidsdatum en gebruiksdatum te letten. Ga je boodschappen doen, leg gekoelde producten dan pas op het laatst in je winkelwagentje. Op die manier zijn ze het kortst buiten de koeling. Producten die in de winkel niet in de koeling worden bewaard, kun je doorgaans thuis ook buiten de koelkast bewaren.

 

Wil jij ook op een veilige manier met eten omgaan? Doe dan je voordeel met bovenstaande voorschriften en laat een voedselinfectie je wedstrijd- en trainingsritme niet verstoren!

 

Bron: Carlien Harms-Aris & Tiny Geerets, Sportvoedingsatlas, Arko Sports Media, Nieuwegein

Foto: Shutterstock

Publicatiedatum: 30-11-2015