Vluchtelingen en sport: verenigingen organiseren volop activiteiten

TC Nienoord in Leek is een voorbeeld van zo’n vereniging die besloot een steentje bij te dragen. Half oktober zette de vereniging tennisclinics op voor de vluchtelingen die in de Groningse plaats worden opgevangen. Ook al is tennis in Syrië maar een kleine sport en hadden de deelnemers meestal voor het eerst een tennisracket in hun handen, ze beleefden veel plezier aan de clinics.  

Initiatief nemen

“Nadat het nieuws over de crisisopvang bekendgemaakt werd, hebben wij als bestuur direct de koppen bij elkaar gestoken. We hebben onszelf de vraag gesteld: wat willen en kunnen wij betekenen voor deze vluchtelingen”, legt voorzitter Jos Brunninkhuis van TC Nienoord uit op de website van Centrecourt. Hij is verrast over alle positieve energie die het organiseren van activiteiten voor vluchtelingen met zich meebrengt. “Het is geweldig. Je moet initiatief nemen, er gezamenlijk voor willen gaan, draagvlak creëren en het vooral gewoon gaan doen.”

Voetbal, fitness en taekwondo

Gewoon doen: dat motto hanteren ze in Utrecht ook. Bij voetbalvereniging Zwaluwen Utrecht 1911 werd al de Refugee Cup georganiseerd, een voetbaltoernooi waar Utrechtenaren en ongeveer vijftig vluchtelingen aan meededen. En ook Ladyfit zet zich in voor deze doelgroep: elke donderdag en vrijdag komt een groep van 25 mannelijke vluchtelingen sporten bij deze vereniging. Zij krijgen er les in taekwondo en mogen gebruikmaken van de fitnessapparatuur.

Gratis meetrainen

Bij atletiekvereniging AAV’36 uit Alphen aan den Rijn mogen tien vluchtelingen gratis meetrainen. Deze maand zijn de eerste twee atleten uit de vluchtelingenopvang daarmee begonnen. Zij trainen op maandag- en woensdagavond mee en namen zelfs al deel aan de Zegerplasloop. Dit is een evenement dat AAV’36 organiseert en waar de deelnemende vluchtelingen meteen met een ruime voorsprong de 5 en de 10 kilometer op hun naam schreven!

Bronnen: Centrecourt.nl, Sport Utrecht en Alphens Nieuwsblad

Foto: Profshoot

Publicatiedatum: 20-11-2015