Vluchtelingen en sport: tafeltennisbond deelt tafels en batjes uit

Omdat je voor tafeltennis niet veel spullen nodig hebt en de regels makkelijk zijn te leren, kun je het bijna overal spelen en is het eenvoudig naar de opvangcentra te brengen. De NTTB besloot die kracht van tafeltennis te gebruiken om vluchtelingen in Nederland een welkome afleiding te geven bij het opbouwen van een nieuw bestaan in een vreemd land. De tafeltennisbond werkt daarbij samen met het COA en NOC*NSF en wordt ondersteund door Posno Sport, Tibhar en lokale tafeltennisverenigingen.

Tafels overhandigd

Kees Kamp, penningmeester van de NTTB, overhandigde op 23 oktober bij noodopvang Heumensoord in Malden symbolisch vier tafels met toebehoren aan een van de programmabegeleiders van de noodopvang. Daarna kregen nog zeven locaties tafeltennistafels met toebehoren cadeau. Vooral op de locaties in Wageningen en Almelo, waar veel alleenstaande minderjarige asielzoekers worden opgevangen, waren de tafels zeer welkom.

Gedachten verzetten

“De reden dat wij deze actie hebben uitgezet is dat wij het belangrijk vinden om ook het sociale aspect van sport te laten zien”, vertelt Wianka Overbeeke namens de NTTB. “Sport verbroedert en geeft de vluchtelingen, voornamelijk de kinderen, de mogelijkheid om even de gedachten te verzetten en met leuke dingen bezig te zijn.”

Sociale gezicht

Inmiddels openen ook veel tafeltennisverenigingen de deuren van hun zalen voor vluchtelingen. Zij vinden het mooi dat ze zo hun sociale gezicht kunnen laten zien en tafeltennis neer kunnen zetten als een sport die verbroedert. Omdat veel vluchtelingen langer in Nederland zullen verblijven en er voor hen een asielaanvraag is of wordt opgestart, kunnen zij op termijn ook nieuwe leden voor de verenigingen zijn. Bovendien is tafeltennis gewoon leuk en ontspannend om te doen.

Bron: NTTB

Foto: NTTB