Versla je kater door te sporten

Een kater wordt voornamelijk veroorzaakt door vochtverlies. Dit uit zich niet alleen in hoofdpijn, maar ook in een droge mond en lusteloosheid. Het belangrijkste is dan ook om goed te drinken en dan met name water of een sportdrank.

Giftige stoffen

Een bekende volkswijsheid is dat je na een avondje doorzakken sneller van je kater verlost bent door te zweten. Is een stuk hardlopen of naar de sportschool gaan dan ook goed voor je lichaam?

Het antwoord is ja. Je kunt de negatieve effecten van (te) veel alcohol grotendeels omkeren door na een zware nacht actief te bewegen. Bij lichamelijke inspanning zorg je ervoor dat de giftige stoffen van alcohol enigszins sneller uit je lichaam verdwijnen. En dat is precies wat je wil als je een kater hebt.

Dehydratie

Iedereen weet dat het belangrijk is om tijdens het sporten voldoende water te drinken. Na een avondje uit is het aan te raden nog wat extra vocht tot je te nemen voordat je in beweging komt. Alcohol is namelijk een vochtafdrijvende stof, waardoor je moet oppassen voor dehydratie.

Vermijd cafeïne

Probeer je bij een kater verre te houden van cafeïne. Hoe verleidelijk een kop koffie na een zware avond ook is, doe het niet. Koffie werkt namelijk averechts tegen een kater, omdat ook cafeïne vocht onttrekt aan je lichaam.

Sport in de buitenlucht

Heb je een kater, dan is het het beste om een lichte training te doen. Of nog beter: ga sporten in de buitenlucht. Al was het maar om geen last te hebben van onaangename geurtjes. Omdat je eigenlijk de alcohol uit je lichaam zweet, kan dat namelijk wel eens gepaard gaan met een niet al te frisse lichaamsgeur.

Positieve impuls

Sporten zorgt er trouwens niet alleen voor dat giftige stoffen sneller uit je lichaam verdwijnen, het geeft ook een positieve impuls aan je mentale gesteldheid. Door de aanmaak van hormonen als endorfine en serotonine ga je je snel beter voelen.

Doe de volgende keer dat je een kater hebt je hardloopschoenen aan en ren een rondje. Grote kans dat je je daarna een stuk beter voelt.

Foto: Shutterstock

Bronnen: Goedgevoel.be en Sporttegoed.nl