Verbeter je zelfbeeld met sport

Ben je niet happy met je uiterlijk? Dan ben je niet de enige! Ongeveer de helft van de Nederlandse mannen en vrouwen is niet tevreden over zijn lichaam. Met name het gewicht, de vorm van het lijf en een gebrek aan spiermassa blijken pijnpunten te zijn, zo viel deze week te lezen in de Volkskrant.

Nieuw onderzoek wijst uit dat je het beeld dat je van jezelf hebt positief kunt bijstellen door heel bewust te benoemen waar je goed in bent. Focus dus niet op hoe je eruitziet, maar vooral op wat je kan! Die lijst met goede kwaliteiten blijkt steevast veel langer dan je op voorhand zou denken, niet in de laatste plaats door allerlei activiteiten waarvoor je lichamelijk in actie moet komen.

Onzeker

Een negatief lichaamsbeeld maakt dat je je onzeker voelt, wat effect kan hebben op allerlei vlakken: op de relatie met je familie, op school, in de sociale omgang, bij het zoeken naar werk, in de manier waarop je sport beoefent, en ga zo maar door. In het ergste geval kan het een eetstoornis, depressie of zelfs zelfmoord tot gevolg hebben.

Psychologe Jessica Alleva verrichtte een meta-analyse van alle onderzoeken die op dit onderwerp verricht zijn. Conclusie van haar proefschrift Body Matters is dat vrijwel alle pogingen om het beeld dat we van ons voorkomen hebben te verbeteren – van een abonnement op de sportschool tot een serie gesprekken met een psycholoog – niet of nauwelijks succesvol zijn.

Alleva’s oplossing is even eenvoudig als concreet: concentreer je op wat je lichaam allemaal kan en doet in plaats van hoe het eruitziet, en je zelfbeeld gaat met sprongen vooruit!

Het onderzoek

De bewering van Alleva is gebaseerd op de resultaten van een door haar uitgevoerd onderzoek. Ze liet tachtig vrouwen met een negatief zelfbeeld binnen één week drie keer een stuk tekst schrijven over wat hun lichaam allemaal kan en doet. De vrouwen werden op weg geholpen met een lange lijst van allerlei lichamelijke activiteiten, variërend van tuinieren en knuffelen tot proeven en dansen. Meteen na de schrijfopdrachten waren de deelnemers meer te spreken over hun lichaam dan vóór het experiment, en zelfs een week later was dat nog altijd het geval. Van deze opmerkelijke vooruitgang was bij de controlegroep (die een andere schrijfopdracht kreeg) geen sprake. Niet eerder werd

Kom in beweging!

Kan jouw zelfvertrouwen ook wel een boost gebruiken? Kom dan in actie en voeg wat toe aan de lijst van wat jouw lichaam allemaal kan. Een stukje hardlopen, een rondje fietsen, een fikse wandeling, tien minuutjes touwtjespringen, wat buikspieroefeningen – het geeft een goed gevoel over jezelf! En zeg nou zelf, dat is toch een stuk zinvoller dan je blindstaren op allerlei onhaalbare doelen? Waar een beetje lichaamsbeweging al niet goed voor is…

 

Bron: de Volkskrant

Foto: Shutterstock

Publicatiedatum: 29-11-2015